Състезанието е традиционно, провежда се от 2006 г., но сега пръв български инициатор - Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс, организира национална надпревара (беше в Ахтопол преди броени дни) и вече сформира родния отбор.
Страната ни ще се състезава с други 14 страни. Миналата година шампион стана Франция. Приятел чужденец разказал на Вихрен Димитров за този шампионат и решили, че участието е добър начин да се представят българските традиции в месопроизводството и обработката.
Отборът е от 6 души, без значение пола. Ще се обратотва 4 вида месо – телешко, свинско, ангешко и пилешко. За 2 часа и половина месото трябва да е приготвено за готвене.
В нашия тим е включен и готвач, защото целта е не само да транжира месото, но и да се аранжира, да се представи по атрактивен начин – това също влиза в оценката на журито.
Всички меса са здравословни. Нездравословна е (зло)употребата и прекаляването, както и неправилното готвене – коментира в ефира на Радио София Вихрен Димитров.
Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Вихрен Димитров.