Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 31 март за пръв път

Български отбор ще участва на Световното първенство по транжиране на месо

Тери Гилиган има многогодишен опит с месото и е подсказал идеята за българско участие на своя приятел Вихрен Димитров
Снимка: localfood.bg
България е първата страна от Източна Европа, която със сигурност ще се включи със свой отбор в Световното първенство по транжиране на месо (World Butchers Challenge 2018) в Белфаст.

Състезанието е традиционно, провежда се от 2006 г., но сега пръв български инициатор - Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс, организира национална надпревара (беше в Ахтопол  преди броени дни) и вече сформира родния отбор.

Страната ни ще се състезава с други 14 страни. Миналата година шампион стана Франция. Приятел чужденец разказал на Вихрен Димитров за този шампионат и решили, че участието е добър начин да се представят българските традиции в месопроизводството и обработката.

Отборът е от 6 души, без значение пола. Ще се обратотва 4 вида месо – телешко, свинско, ангешко и пилешко. За 2 часа и половина месото трябва да е приготвено за готвене.

В нашия тим е включен и готвач, защото целта е не само да транжира месото, но и да се аранжира, да се представи по атрактивен начин – това също влиза в оценката на журито.

Всички меса са здравословни. Нездравословна е (зло)употребата и прекаляването, както и неправилното готвене – коментира в ефира на Радио София Вихрен Димитров.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Вихрен Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна