Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на ВМРО-ДПМНЕ обяви Груевски за почетен председател

Новият лидер на ВМРО-ДПМНЕ е Християн Мицковски

| обновено на 23.12.17 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер на Македония Никола Груевски е вече почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ. Конгресът на партията прие оставката му от лидерския пост след 14 години на него.

Новият лидер е досегашният генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Той беше единствен кандидат да смени Груевски и получи гласовете на 376 от общо присъствали 418 делегати на конгреса в град Валандово.

В реч пред делегатите Груевски заяви, че с този конгрес се поставя началото на завръщането на ВМРО-ДПМНЕ на власт. Той нарече погрома в парламента в Скопие на 27 април обмислен от социалдемократите сценарий и операция за смяна на македонското правителство.

А причината за тази "операция" бил отпорът на ВМРО-ДПМНЕ на натиска за промяна на името и идентичността на Македония по настояване на Гърция. Груевски декларира, че и неговата партия цели членство в НАТО и начало на преговори с Европейския съюз, но:

Но ние искахме това да бъде справедливо, с компромис и решение за името, а не с диктат. Затова се направи преврат и дойде СДСМ, която обеща на всяка цена, че решава проблема - на всяка цена.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна