Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музей на образованието в Габрово показва историята за Святата нощ в колекция от детски периодичен печат от миналия век

Национален музей на образованието, Габрово
Снимка: nmogabrovo.com

В навечерието на празниците Националният музей на образованието в Габрово показва как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си читатели историята за Святата нощ.

Ценните пожълтели страници, писани по стария български правопис с черно-бели картинки, а в по-късните години и с цветни изображения дават представа за времето, за тогавашните нрави и ценности. Най-старото сред подбраните издания е популярното и обичано месечно списание „Звездица“, което започва да се печата след Освобождението през 1892 година. От най-ново време е излизалата половин век „Дружинка“ – от 1948 година до демократичните промени. Редактори на онези възрожденски издания са били просветители, в голямата част от живота си са били учители, като редактора на „Звездица“ – Никола Беловеждов.

В съхраняваната колекция празнични издания са показани и списанията „Детска радост“, „Детски другар“, „Първи стъпки“, „Чавдарче“, „Славейче“, излизали от 1920 година до 1968 година.

Коледният разказ в детската периодика отразява и големите обществено-политически промени и отзвука от историческите събития.

Интересно е как се променя образа на най-популярния светец, който пълни с лакомства ботушките на децата – св. Николай. Той е заменен от Дядо Мраз и така до съвременния Дядо Коледа. На страниците на детските списания и по онова време място намирали идеи как да си направиш играчки за елхата – най-често от хартия. 

Още по темата можете да чуете в репортажа на Велина Махлебашиева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени