Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече осем години коледари благославят жителите на селата край Габрово

2
Снимка: Нора Йоцова

Коледари благославят жителите на села край Габрово. Момчетата, които от няколко години коледуват, вече са чакани гости. Това са Илиян, Иван, Николай, Димитър и Петьо.

Момчетата от коледарската група, която вече осем години нарича за здраве и берекет на стопаните от село Поповци, влизат във всяка къща в Прахали, Мрахори, Гледаци, Милковци. Те са ученици и студенти. Прибират се в Габрово за празниците и се събират да репетират:

С всяка една изминала година добавяме много нови песни, характерни не само в Северна България. Има и ямболски песни, изпълнени с живот.

Ентусиастите от коледарската група са бивши и настоящи танцьори в местните фолклорни състави "Сивек“ и "Девет осми“, които за всеки празник им заемат коледарските костюми. Момчетата почитат нашенската традиция и искат да върнат обичая в съвремието. На различна възраст са и по-големите предават опита си:

Ние не сме на една възраст. Има една приемственост.

Същевременно в самото Габрово детският коледен град с приказни и анимационни герои, е любимо място за забавление през ваканцията.

Детският коледен град събира малчуганите в централната градинка с мечето, емблематично място за жителите на града. Парка с фигурите на приказните анимационни герои е радост не само за децата, но е особена радост за тях.
Малките бързат да се качат на шейната на дядо Коледа. Момичетата най-често са в каляската на Пепеляшка, водена от конски впряг. Първокласници от училище "Ран Босилек" се радват на любимите си герои. Фигурите, изработени също като карнавалните макети от арматура, стириопор и картон са високи по няколко метра.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна