Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Свети Йосиф, чества се и като Ден на бащата

| обновено на 26.12.17 в 09:10
Св. Йосиф Обручник
Снимка: pravoslavieto.com

Днес се чества и Йосиф Обручник, в чийто грижи са били поверени Божията майка и младенецът. Във втория ден на Коледа православната църква почита Свети Йосиф, отбелязва се още и като Ден на бащата. Това е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите – настоящи и бъдещи.

Николай Козарски, на 35 години, баща на три деца сподели в интервю за "Хоризонт" какви са бащите днес:

Неизразимо удоволствие е и внимание, сериозна отговорност. /.../ Винаги семейството трябва да е материално обезпечено, което до голяма степен е отговорност на бащата. От друга страна, е вниманието. Аз съм убеден, че в такива семейства, в които бащата изпълнява стриктно ролята на доставчик на блага, може би самите деца не са много щастливи, защото, освен от материално обезщетение, децата имат нужда от внимание. /.../ Друг тип деца се получават при такова отглеждане – по-разглезени, по-незапознати с мъжката роля в семейството. 

Като описание на съвременния баща, Козарски посочи: Съвременният баща е функция на съвременния мъж, а той страда от един синдром, който е наречен синдром на никога непорастващото момче или синдромът Питър Пан и за съжаление мъжете в днешно време узряват на много по-късна възраст, ако въобще узрее. Това е много притеснително.

В митрополитският храм "Свети Николай" във Враца започна подготовката за богослужението във втория ден от Рождественския празничен цикъл.

Цялото интервю с Николай Козарски чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна