Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК зарадва социално слаби столичани в навечерието на Коледа

Равносметка за работата на Българския червен кръст и неговите доброволци, както и съвместните инициативи на организацията с търговски вериги за подпомагане на стотици социално слаби столичани в края на годината, представи пред слушателите на „Хоризонт“ директорът на столичната организация на Българския червен кръст Петранка Недялкова.

За трета година чрез дарители от местната общност ръководената от Недялкова организация изпълнява проект „Хранителна банка“, в рамките на който всеки месец 345 социално слаби семейства са подпомагани с хранителни пакети от различни продукти, а чрез проекта „Топъл обяд“ в студените зимни месеци се подпомагат 100 деца от социално слаби семейства в 6 училища. Недялкова допълва, че екипът е зарадвал в навечерието на Коледа с хранителни пакети и 24-ма ветерани от Втората световна война, както и много възрастни хора в пет дома за стари хора и деца с увреждания, както и лежащо болни деца в София:

Клиниката за лечение на онкоболни деца и ИСУЛ получиха 1600 лв., събрани под формата на дарение на детски фестивал „София филм фест“ през лятото. По проекта „С тениска на бала“, който изпълняваме за четвърта година с един наш голям партньор за автомобили, отново подпомогнахме 40 младежи сираци и полусираци от цялата страна със стипендии от по 2000 лв., за да продължат образованието си във висшите учебни заведения.

Недялкова подчерта, че младежите са важна част от БЧК и ги определи като високонравствени носители и разпространители на благородни каузи – с фокус върху младите хора и училищата. Сред проектите с участието на младежи в столицата тя открои „Бъди добрият герой“:

Това един проект, с който се обръща внимание на агресията в училище, агресия сред младите хора и чрез него и чрез промоция на култура на ненасилие се опитваме да въвлечем повече деца и ученици в това да бъдат добронамерени и да не използват агресия.

Доброволците и служителите на БЧК също празнуват по време на Коледа и Нова година, но веднага след празничните дни телефоните на организацията ще бъдат открити за нуждаещите се от помощ, допълва Недялкова:

Българският червен кръст има във всеки един от големите градове свои структури и представителства и винаги във всеки един момент те могат да ни потърсят, за да им окажем някаква помощ.

Централният телефон на БЧК, на който гражданите могат да потърсят помощ, е 02/8164700, а телефонът на столичната организация – 02/8122822.

Интервюто на Лъчезар Цветков с директора на столичната организация на БЧК Петранка Недялкова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна