Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Димитрова: 2017-а година е доста успешна за българското кино



2017-а година е доста успешна за българското кино. Това каза кинокритикът Геновева Димитрова в интервю за предаването „12+4“.

Появиха се безпрецедентното количество от 19 пълнометражни и 24 късометражни филма, като 18 от пълнометражните са подкрепени от Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, т.е. създадени са с държавна субсидия, а два от филмите са независими. Дебютите са 9. Това е нещо, което миналата година не можехме и да сънуваме. Тогава бяха само 2, добави тя.

Най-ярко представянето на българското игрално  кино се състоя на фестивала „Златна роза“ във Варна, посочи тя: Тогава се видяха филмите в контекст и се оказа, че тенденцията на новия социален реализъм, заложена от предишната „Златна роза“ , е продължена само с един филм - „Яростни посоки“ на Стефан Командарев, фокусиран върху една нощ на софийски шофьори на такси, чийто път пред зрителите тръгна много успешно от Кан и от 26 януари ще излезе по кината. Трупаха се много градски филми, ситуирани най-често в София.

Според нея, режисьорът на „Възвишение“ Виктор Божинов е успял да запази духа на романа на Милен Русков: Виктор е съумял да внесе едно съвременно звучене на патриотизма и на демитологизацията на героите от нашето Възраждане. Мисля, че това е едно от най-големите постижения на българското историческо кино през последните години, въпреки че филмът си има кусури.

Може да очакваме много интересни филми през следващата година, съобщи още Геновева Димитрова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна