Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Корупционен облак е надвиснал над България, която поема Председателството на ЕС

Водещите кампания срещу корупцията се опасяват, че Брюксел е мек към София, докато наличието на крайнодесни партии в управлението също поражда загриженост, пише изданието

Ще има музика, ще гърмят фойерверки и в полунощ срещу 1 януари България, най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС, ще поеме щафетата на ротационото председателство на блока, пише британският вестник "Гардиън".

Макар и да няма онова влияние от миналото, председателството все пак представлява голям момент за страната от Източните Балкани, която стана част от последната вълна на разширяване на ЕС. Повече от 10 години от присъединяването на България в сила обаче остават въпросите за борбата с корупцията, докато наличието на крайнодесни партии в правителството поражда тревога, отбелязва изданието.

Според индекса на "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна в ЕС. Вестникът цитира председателя на Центъра за проучване на демокрацията в София Огнян Шентов, че в страната никой не преследва политическата корупция, в затвора няма бивши представители на властта. Доклад на центъра рисува мрачна картина за корупцията от дъното до върха на обществото. Повече от един на всеки пет пълнолетни, или около 1,3 милиона души, се предполага, че са взели участие в корупционни практики, като плащане или получаване на подкупи, но само 72 съдебни дела са приключени през 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна