Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу решението за Пирин ще има тази вечер в София

Снимка: БГНЕС

Нов протест на природозащитниците е планиран за тази вечер, след като правителството официално даде възможност за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. Под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията" недоволните се събират в 18:30 на площад "Патриарх Евтимий". 

Представители на неправителствения сектор протестираха снощи в столицата. Те планират протестите да продължат и по време на Европредседателството, заяви:

Катерина Раковска от българския офис на "Фонд за дивата природа": 
Изрично разписана е възможността за строителство на ски писти и съоръжения в зоната за туризъм, горе-долу пет пъти по-голяма площ от тази, която е разрешена за строителство. Това е свързано с нова сеч. Ще изчакаме официално да бъде публикувано все пак решението, тъй като ние за момента знаем за него само от медиите и след това ще го обжалваме пред ВАС.

Сред плановете им е обжалване на решението на Министерския съвет, което промени плана за управление на Национален парк "Пирин", и иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия. 

Екоминистърът Нено Димов заяви в интервю за "Хоризонт", че с решението за Пирин правителството цели баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. 

В крайна сметка съдът решава кое е законово и кое не – смята Димов. 

Той напомни, че вчера освен еколозите протестираха и жители на Банско, които искат новия лифт, а чакащите на опашките на сегашния са "протестиращи мълчаливо". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна