Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2017-а беше годината на Григор Димитров, смята журналистът от "Хоризонт" Христо Денев

Григор Димитров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2017-а беше годината на Григор Димитров. Това коментира спорният журналист Христо Денев в ефира на „Преди всички“:

Той спечели четири титли, включително и тази на заключителния Masters в Лондон и то като дебютант. Нещо, което не бе правено от много години. Григор завърши годината като номер 3 в света, което е със сигурност едно изключително постижение. Спортист на годината на България, на Балканите. Димитров си го заслужи това признание, добави той.

Денев посочи като проблем на българския спорт фактът, че в България се обръща внимание на високите постижения, но няма условия, с които да се изградят спортистите: Няма бази, няма достатъчно квалифицирани треньори и персонал. Затова за българските таланти е по-добре да отидат в чужбина и там да се развиват.

Като цяло 2017-а година беше противоречива за българските спортисти, каза той и добави: Един от основните български спортове, които носят най-много медали – борбата, записа леко отстъпление на Световното първенство в Париж. Нито един медал не спечелиха българските борци. Същото бих казал и за лекоатлетите на Световното в Лондон. Там само с два финала се отчете Българския национален отбор.

Бих отличил и Антъни Иванов, който влезе в елита на световното плуване - спорт, който дълги години нямахме изявен български представител.

Сноубордистът Радослав Янков, който е спортист номер 2 на годината. За втора поредна година влиза в тройката.

Невяна Владинова – гимнастиката се превърна в един от символите за българския спорт. Ансамбълът по художествена гимнастика е може би любимият отбор на българите.

Като едно от големите световни спортни събития на изминаващата година, Денев посочи оттеглянето на Юсейн Болт от леката атлетика и добави: Може би трябваше и по-рано да помисли за оттегляне.

По отношение на спорта в Русия, Денев коментира: Вложени са милиарди в подготовката на световното първенството. В Русия футболът е на много високо ниво. Страхотни пари се влагат в местните клубове. Във футболно отношение обаче Русия все още не е достигнала нивото си -  това, което е в Олимпийските спортове.

Целия коментар чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна