Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 60 хиляди лева са събрани в последния работен ден в общината в Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин

Около 60 хиляди лева са събрани в последния пълен работен ден от отиващата си година в отдел "Местни приходи" към общината в Кюстендил. Това съобщи зам.-кметът по финансите Надя Каратова, която определи това като своеобразен рекорд. 
На 6-те каси са внесени 58 хиляди лева - местни такси и данъци, от глоби и други. Отделно някои са плащали и по електронен път. 
И сега се спази правилото българинът в последния момент да се издължава към хазната и по различните си парични задължения. 


Добрата новина в отиващата си година е, че  такса смет за Кюстендил остава 1.4 промила върху данъчната оценка, а извън града - 2 промила. 27 от най-малките села са освободени от таксата за битови отпадъци. Такса от 1 промил ще плащат жителите на Ново село, Каменичка Скакавица, Ръсово и Горна Брестница. В най- големите села от общината такса смет е в размер на 2 промила. В  най-малката общинав България Трекляно пък минипарламентът  гласувал да остане досегашната такса смет от 1 промил, каза кметът Радко Петрунов. Това са символични суми, като се има предвид твърде ниската данъчна оценка  на имотите в 19-тенапълно обезлюдени селца в общината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени