Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посреща 2018 година

Впечатляващо шоу в небето над Сидни посрещна новата година

| обновено на 31.12.17 в 19:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Впечатляваща дъга от цветове и различни форми изписаха фойерверките в Сидни при настъпването на новата година в Австралия. С цветовете на дъгата символично бе отбелязано легализирането на еднополовите бракове в Австралия.

Пиротехническото шоу по повод настъпването на Новата година бе наблюдавано от над милион и половина души, събрали се на пристанището в Сидни. Каскадата от фойерверки с цветовете на дъгата, падаща като водопад от моста "Харбър Бридж", бе кулминацията на 12-минутното шоу, което според организаторите е най-голямото правено досега в Сидни. В небето бяха изстреляни рекордните осем тона фойерверки.

Преди Сидни новозеландците са насладиха на 5-минутна заря от прочутата кула Скай Тауър в Окланд. А първи посрещнаха 2018-а година тихоокеанските островни държави Самоа, Тонга и Кирибати. Кирибати е първата точка на нашата планета, откъдето 2018-та започва своето шествие по света. 

След Австралия и Нова Зеландия, и в Азия посрещнаха  Новата година. 

В индонезийската столица Джакарта близо 450 двойки се венчаха на колективна церемония, организирана от правителството, а Дубай замени традиционните фойерверки с лазерен спектакъл над Бурдж Халифа - най-високият небостъргач в света (828 метра).

В Хонконг това стана с впечатляващ 10-минутен спектакъл, започнал още преди  полунощ с изстрелването на "падащи звезди" от небостъргачите, извисяващи се над пристанище Виктория харбър, предаде Франс прес.
В руския град Владивосток посрещнаха новата година с празничен концерт, народни тържества и пързаляне с кънки на ледена пързалка на централния площад. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна