Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Бъчваров: 5-процентната отсъпка от данъците ще може да се ползва до края на месец януари

Очакваме не по-малко от 40% от данъчните декларации от граждани да са подадени онлайн, заяви той

Снимка: БГНЕС

Обработката на данните от вече подадените декларации може да бъде забавена, защото в момента извършване годишното приключване до 8-ми януари, но това не засяга възможността за подаване на данъчни декларации и използването на електронни услуги. Може да отнеме малко повече време връщането на обработената информация. Това каза говорителят на Националната агенция за приходите /НАП/ Росен Бъчваров в интервю за предаването „Преди всички“.

Ползването на 5% отстъпка става с плащането на данъка до края на месец януари тази година. Това е една от съществените промени, каза той и добави: Както тази отстъпка, така и всеки вид данъчно облекчение може да се ползва при положение, че няма неплатен стар дълг. Затова нашият съвет към всеки, който иска да ползва 5-проценто намаление, преди да подаде данъчната си декларация, да провери данъчната си сметка и да види дали старо задължение и да го плати.

Над половин милион българи имат персонален идентификационен код: Очакваме, че не по-малко от 40% от данъчните декларации от граждани тази година ще бъдат дадени онлайн.

От тази година ще имаме услуга справка за хонорари: Тази година, фирмте се задължени по-рано, до средата на март да подадат тази информация в НАП, което ще ни позволи да осигурим онлайн достъп на всяко физическо лице да види какъв доход са получили, което ще ги улесни при попълването на данъчната декларация, обясни Бъчваров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна