Осем министри са гласували против, ВМРО остава твърдо срещу ратифицирането на документа

Правителството предлага на парламента да ратифицира Истанбулската конвенция

Захариева: Ратифицирането на Конвенцията няма да доведе до признаване на еднополовите бракове у нас и до промяна в Конституцията
| обновено на 03.01.18 в 16:13
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулска конвенция. Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя категорично отрече, че с присъединяването на страната към Конвенцията ще се признаят еднополовите бракове и ще се променя Конституцията. Общо осем министри - от Патриотичния фронт, но и от ГЕРБ, са гласували против решението за приемане на документа.

Текстът беше остро критикуван от страна на коалиционния партньор на ГЕРБ – "Обединени патриоти“ заради съмнения, че с че ратификацията му страната ни ще признае еднополовите бракове и така наречения "трети пол". Вицепремиерът Екатерина Захариева отрече, като обясни:

Нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове. Целта на Истанбулската конвенция е от най-ранна възраст да се възпитаваме в толерантност и зачитането на равенството на половете.

Конвенцията няма да наложи в учебниците да се изучава "третият пол":

Няма такива неща и информация за третия пол в учебниците. Истанбулската конвенция има много ясно определение за пол. Точно това е и целта - да се разчупи стереотипът, но той е за мъж и жена. Това не кара никоя държава да промени Конституцията си и да признае каквото и да било.


Истанбулската конвенция не въвежда нещо, което го нямаме в момента в българското законодателство и българската Конституция, но извежда задълженията на държавата и на цялото общество в по-високо ниво, ако се стигне до домашно насилие в какъвто и да е вид. Няма такива неща за третия пол, има задължение за обучение в толерантност и разчупване на стереотипи
.

Конвенцията ще наложи по-високи стандарти за защита на жените от домашно насилие, което в някои общества се приема за нормално, допълни вицепремиерът. Тя подчерта, че документът е обсъждан публично и от експерти в продължение на година, проведени са редица срещи с неправителствени организация, дискусия днес е имало и в рамките на правителственото заседание, за да се разсеят съмненията на "Обединени патриоти", затова документът вероятно ще бъде придружен в парламента и с придружаваща обяснителна декларация, каза Захариева:

Мисля, че имаше може би недоразумение в част от текстовете и не случайно в дебата се надявам част от тях да бяха изчистени и се надявам, ако имат още такива съмнения, това да бъде изчистено с придружаваща декларация, която да бъде приета от парламента.

Осем министри обаче са гласували против документа въпреки уговорката, че ще бъде придружен от обяснителна декларация. Както съпътстващата декларация, така и проведената днес дискусия в правителството не промени съществено политическата позиция на патриотите. Валери Симеонов изтъкна:

Всеки си има позиция с оглед на своята компетентност и на своето убеждение, не само Обединените патриоти. Осем човека са гласували против. 

Ангел ДжамбазкиВ коментар по темата евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че решението на Министерския съвет да одобри Истанбулската конвенция няма да предизвика трус в управляващата коалиция. От ВМРО остават на позицията за неприемане на Конвенцията и са разтревожени, защото според тях текстове от документа са в разрез с традиционни устои на българското общество:
Оттук нататък продължава битката в българското Народно събрание. Категоричната позиция на ВМРО е твърдо против ратификацията на тази конвенция. Смятаме, че тя смесва недопустими неща като насилието над жени и деца, което е напълно укоримо и престъпно и трябва да бъде преследвано, и го смесва с промяната на бежанските статути или с опити на хора, които нямат никакво основание да получат бежански статут, да го получат на основа на твърдението им, че са преследвани в своята родина, да речем заради своята хомосексуалност.
От БСП обявиха, че няма да подкрепят  ратификацията на Истанбулската конвенция и призовават правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС.
Свързани новини
Валери Симеонов

Осем министри против ратификацията на Истанбулската конвенция

Осем министри са гласували против ратификацията на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов след днешната дискусия в правителството...

публикувано на 03.01.18 в 13:32
Още от категорията

Съветът на управляващата коалиция се събра на заседание

Съветът на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" се събра на заседание в Министерския съвет. От 3 седмици партньорите не са заседавали, като се очаква да бъде обсъдено напрежението между вицепремиерът Валери Симеонов и лидера на партия АТАКА..

публикувано на 24.10.18 в 08:55
Хасан Адемов

Хасан Адемов очаква до края на ноември окончателно приемане на законите за хората с увреждания

Депутатът от опозиционната ДПС Хасан Адемов нарече днес думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на децата с увреждания „грозна и недопустима и постъпка“. Според него от ГЕРБ трябва да поемат отговорността за поведението на..

публикувано на 24.10.18 в 08:31

Парламентът ще гласува вотa на недоверие към правителството

Депутатите ще гласуват днес вота на недоверие към правителството, поискан от БСП, и ще обсъдят ветото на президента върху текстове от Закона за държавната собственост. В Народното събрание влизат на първо четене промените в закона за хората с увреждания..

обновено на 24.10.18 в 08:28

В Сливен ще обсъдят проекта на БСП "Визия за България"

Проектът на БСП "Визия за България" ще бъде тема на открито обсъждане в Сливен. В дискусията ще участват депутати от парламентарната група на социалистите. Обвързване на образованието с потребностите на икономиката, спешна промяна в държавната политика в..

публикувано на 24.10.18 в 08:04
Владимир Путин и Джон Болтън (д.)

Путин обяви, че е готов да се срещне с Тръмп на 11 ноември

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 11 ноември в Париж. Тогава във френската столица ще бъде отбелязана стотната годишнина от края на Първата световна война. Путин отправи предложението..

обновено на 24.10.18 в 07:44
Майк Помпейо

САЩ задействаха анулирането на визите на саудитците, замесени в убийството на Джамал Хашоги

САЩ са започнали процедура по анулиране на визите на саудитците, които са замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на месеца. Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо,..

публикувано на 24.10.18 в 07:35
Доналд Тръмп

Тръмп потвърди, че може да се срещне с Путин на 11 ноември в Париж

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че може да се срещне с руския си колега Владимир Путин на 11 ноември в Париж , когато ще бъдат отбелязани 100 години от края на Първата световна война. Пред журналисти в Овалния кабинет Тръмп заяви: "Може да..

публикувано на 24.10.18 в 07:21