Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем министри са гласували против, ВМРО остава твърдо срещу ратифицирането на документа

Правителството предлага на парламента да ратифицира Истанбулската конвенция

Захариева: Ратифицирането на Конвенцията няма да доведе до признаване на еднополовите бракове у нас и до промяна в Конституцията

| обновено на 03.01.18 в 16:13
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулска конвенция. Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя категорично отрече, че с присъединяването на страната към Конвенцията ще се признаят еднополовите бракове и ще се променя Конституцията. Общо осем министри - от Патриотичния фронт, но и от ГЕРБ, са гласували против решението за приемане на документа.

Текстът беше остро критикуван от страна на коалиционния партньор на ГЕРБ – "Обединени патриоти“ заради съмнения, че с че ратификацията му страната ни ще признае еднополовите бракове и така наречения "трети пол". Вицепремиерът Екатерина Захариева отрече, като обясни:

Нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове. Целта на Истанбулската конвенция е от най-ранна възраст да се възпитаваме в толерантност и зачитането на равенството на половете.

Конвенцията няма да наложи в учебниците да се изучава "третият пол":

Няма такива неща и информация за третия пол в учебниците. Истанбулската конвенция има много ясно определение за пол. Точно това е и целта - да се разчупи стереотипът, но той е за мъж и жена. Това не кара никоя държава да промени Конституцията си и да признае каквото и да било.


Истанбулската конвенция не въвежда нещо, което го нямаме в момента в българското законодателство и българската Конституция, но извежда задълженията на държавата и на цялото общество в по-високо ниво, ако се стигне до домашно насилие в какъвто и да е вид. Няма такива неща за третия пол, има задължение за обучение в толерантност и разчупване на стереотипи
.

Конвенцията ще наложи по-високи стандарти за защита на жените от домашно насилие, което в някои общества се приема за нормално, допълни вицепремиерът. Тя подчерта, че документът е обсъждан публично и от експерти в продължение на година, проведени са редица срещи с неправителствени организация, дискусия днес е имало и в рамките на правителственото заседание, за да се разсеят съмненията на "Обединени патриоти", затова документът вероятно ще бъде придружен в парламента и с придружаваща обяснителна декларация, каза Захариева:

Мисля, че имаше може би недоразумение в част от текстовете и не случайно в дебата се надявам част от тях да бяха изчистени и се надявам, ако имат още такива съмнения, това да бъде изчистено с придружаваща декларация, която да бъде приета от парламента.

Осем министри обаче са гласували против документа въпреки уговорката, че ще бъде придружен от обяснителна декларация. Както съпътстващата декларация, така и проведената днес дискусия в правителството не промени съществено политическата позиция на патриотите. Валери Симеонов изтъкна:

Всеки си има позиция с оглед на своята компетентност и на своето убеждение, не само Обединените патриоти. Осем човека са гласували против. 

Ангел ДжамбазкиВ коментар по темата евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че решението на Министерския съвет да одобри Истанбулската конвенция няма да предизвика трус в управляващата коалиция. От ВМРО остават на позицията за неприемане на Конвенцията и са разтревожени, защото според тях текстове от документа са в разрез с традиционни устои на българското общество:
Оттук нататък продължава битката в българското Народно събрание. Категоричната позиция на ВМРО е твърдо против ратификацията на тази конвенция. Смятаме, че тя смесва недопустими неща като насилието над жени и деца, което е напълно укоримо и престъпно и трябва да бъде преследвано, и го смесва с промяната на бежанските статути или с опити на хора, които нямат никакво основание да получат бежански статут, да го получат на основа на твърдението им, че са преследвани в своята родина, да речем заради своята хомосексуалност.
От БСП обявиха, че няма да подкрепят  ратификацията на Истанбулската конвенция и призовават правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени