Отбелязваме 140 години от Освобождението на София от османска власт

| обновено на 04.01.18 в 14:02
Снимка: БГНЕС

София отбелязва 140 години от Освобождението си от османска власт. На 4 януари 1878 година войските, предвождани от генерал Йосиф Гурко, превземат града в една от последните битки на Руско-турската война. 

Столичната община, Софийската Света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия и Фондация "Героите на България" организират тържествени прояви във връзка с годишнината.

Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен. В столичния храм "Света Неделя" бяха кметът на града Йорданка Фандъкова и посланикът на Русия у нас Анатолий МакаровЛитийно шествие, предвождано от иконата на Божията майка, премина през паметника на генерал Гурко до паметника на Българския опълченец. 

Негово светейшество българският патриарх Неофит поздрави софиянци:

Да вярваме в Христа Исуса. Да има радост, мир, милосърдие, успехи в личен и обществен план. За много години!

Това е много важно събитие в двустранните отношения между Русия и България. Виждам с каква радост има хора в храма, каза посланик Макаров.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Свързани новини
 Посрещане на генерал Гурко в София на 23 декември 1877 г. (4 януари 1878 г.). Художник Димитър Гюдженов.

За поредна година Национален съюз „Единение“ отбеляза годишнината от Освобождението на София

За десета поредна година Национален съюз „Единение“ отбеляза тържествено годишнина от Освобождението на София. Днес се навършват 140 години от това историческо събитие. Тържественото отбелязване започна с молебен в столичния храм "Свети Апостол..

публикувано на 04.01.18 в 14:22
Още от категорията

Над 50 фиша за неправилно паркиране е издала общинската полиция в Добрич за седмица

Над 50 фиша за неправилно паркиране е издала общинската полиция в Добрич за една седмица. След конкурс на територията на общината бяха назначени 7 полицаи, които следят за опазването на обществения ред и безопасността на движението. Общинските полицаи в..

публикувано на 15.10.18 в 23:56

Заловиха телефонен измамник в Нова Загора

След подаден сигнал в Нова Загора е заловен телефонен измамник. Задържаният - 18-годишен жител на новозагорското село Дядово, измамил възрастна жена, преставяйки се за полицейски служител. 79-годишната жена, вярвайки, че помага на полицията в криминално..

публикувано на 15.10.18 в 23:51

Край на заложническата криза в Кьолн

55-годишен сирийски гражданин се предполага, че е арестуваният виновник за заложническата драма днес следобед на железопътната гара в Кьолн.  За това съобщи Ройтерс, като цитира заместник-началника на полицията в германския град Мириам Браунс. Тя..

обновено на 15.10.18 в 23:19

Руската православна църква прекратява връзките си със Вселенския патриарх

Светият синод на Руската православна църква прекратява всякакви връзки със Вселенския патриарх. Това съобщи ръководителят на отдела за външни църковни отношения на синода, Волокаламският митрополит Иларион. Решението беше взето на продължило..

публикувано на 15.10.18 в 22:02
Джамал Хашоги

Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

  Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за изясняване на обстоятелствата около изчезването на журналиста Джамал Хашоги на 2 октомври. Акцията е започнала около 18 часа. Разследващите пристигнаха на място с..

публикувано на 15.10.18 в 21:30

Успешен туристически сезон, отчете Николина Ангелкова

Успешен туристически сезон отчете министър Николина Ангелкова след среща с представители на бранша. Близо 4 и половина милиона туристи са посетили България за трите активни летни месеци. Това е ръст от 3,6 на сто спрямо същоия период от миналата година...

публикувано на 15.10.18 в 21:24
 ТЕЦ

Закриват предприятието "Енергоремонт", което правеше планови и аварийни ремонти към ТЕЦ-"Бобов дол"

  Предприятието "Енергоремонт", което извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ-"Бобов дол", се закрива. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрира на борсата. От 1 до 30  ноември всички раобитили в "Енерегоремонт"-Бобов дол, 74 от..

публикувано на 15.10.18 в 21:09