Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП: За периода 2003 - 2016 броят на безработните у нас е намалял наполовина

Около 50% от безработните у нас са със средно образование

Снимка: Полина Тодорова

Броят на безработните у нас е спаднал почти наполовина за последните 13 години, сочат данни на Търговско-промишлената палата. България е с най-ниската безработица на Балканите, показва още анализът на работодателската организация.

Безработните у нас са намалели от 450 000 до 247 000 за периода 2003 - 2016 година. По последни данни на Националната статистика за третото тримесечие на миналата година коефициентът на безработица е намалял до 5,8 процента, или 200 000 безработни лица. Единствено Румъния е с по-ниска безработица от 5,2 на сто.

Най-голям е броят на безработните със средно образование у нас - близо половината. С основно, начално и с по-ниско образование са 65 000 от безработните. Най-малко са хората без работа с висше образование - 35 000. Срещу тази статистика стоят големият брой незаети работни места заради ниска квалификация на работната сила.

Проучванията на Търговско-промишлената палата показват, че компаниите изпитват силен недостиг на квалифицирани кадри - най-много IT-специалисти, машинни инженери, както и служители в туристическия бранш, транспорта и строителството.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна