Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи по рода си бизнес форум Израел - България се състоя в Тел Авив

Първи бизнес форум на Дружеството за парламентарно приятелство Израел - България и икономическото представителство на България в Израел се състоя в Тел Авив.

Ницан Сапир, председател на борда на директорите на израелска фирма, която дълги години има бизнес с Бългалия, поясни в интервю за “Хоризонт до обед“:

Ние сме втората по големина фирма за осигуряване на кадри в Хай ТеК-а и програмиране в Израел. Оборотът ни е половин милиарда евро годишно. Имаме 5 хиляди работници. Една от дъщерните фирми се намира в България. Има 150 щатни работника, а привличаме по проекти други програмисти. Занимаваме се с аутсорсинг, което означава, че държави от ЕС, които искат да ползват по-евтини програмни услуги се обръщат към нас и им подсигуряваме тези услуги. Те получават услуги на най-високо ниво, при сравнително ниски разходи за работна ръка. Само за сравнение: разходите за програмни услуги в България са една трета от разходите в САЩ, но като се има предвид, че и разходите за живот са различни, с парите, които получават при нас, тези хора могат да си купят повече неща, отколкото в други страни. Работещите при нас са сред най-добре платените програмисти в България.

Той обясни какви са формите на съвместно действие с европейските страни:

Единият вариант е когато свързваме програмна група със съответна държава - поръчител. Може наш представител в съответната страна да поеме поръчката, а български програмисти да изпълняват конкретни задачи за конкретен клиент. Другият вариант е да дадем на обърналите се към нас европейски фирми списъци с работници и те сами да си подберат необходимите им хора. Те водят преговори с тях директно, предоставяме им помещения и логистична помощ. И ако на определен етап нещата потръгнат, им даваме възможност да закупят и нашата част от проекта. Третият вариант е, когато получаваме проект и ние разработваме всичко от а до я“, което трябва да се направи и даваме на работещите в България програмисти само да го изпълнят.

Теоретично има няколко държави от Източна Европа, които биха ни дали високо качество при ниска себестойност на работната ръка. Но България ни предлага както добри специалисти и географска близост, така и политическа и военна стабилност. Например в Украйна също има много талантливи специалисти, но от геополитическа гледна точка мястото е опасно. Добре е и че правителството на България е стабилно.

Още по темата можете да чуете от интервюто на Искра Декало с Ницан Сапир.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна