Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичам предизвикателствата, казва пианистката Маргарита Илиева

Произведения като калейдоскоп звучат в "Музиката на Европа"

Снимка: архив

Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е проектът на Софийската филхармония и НМА "Проф. Панчо Владигеров" -  "Музиката на Европа". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна зала "България".

Пианистката Маргарита Илиева беше сред изпълнителите в първия концерт, посветен на Естония. По думите й интересен момент в стартиралия проект е, че от една страна участници в различните концерти ще бъдат не само българи, но и музиканти от представяната страна, а от друга - избраните произведения няма да са много популярни, което означава че ще има и премиерни изпълнения.

Следващите концерти през месец януари са с музика от Румъния, Германия, Чехия и Малта. И тази година за Националния празник на България в Софийската филхармония ще има маратон с българска музика. 

А иначе, извън проекта "Музиката на Европа" Маргарита Илиева е изпълнител с много ангажименти не само като солист, но и като изпълнител на камерна музика. Казва че определено обича музиката на 20-и век, но това не означава, че не харесва класиката.  И тъкмо в този дух е и следващият й проект - на 20 февруари ще направи рецитал в Музикалната академия с музика на френската шесторка (групата "Les six", в която влизат Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Артур Онегер, Луи Дюрей, Жорж Орик и Жермен Тайефер).

На въпрос: Докъде се простират мечтите й? Обича ли да прави планове за бъдещето? Маргарита Илиева отговаря с усмивка, че не е привърженик на далечните планове. Разбира се, като всеки музикант и тя има мечти свързани с това да изсвири едно или друго произведение, да направи концерт, но по-скоро обича предизвикателствата, "хвърлянето" в някои проекти в последния момент. С една дума обича риска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени