Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Бабинден

Университетските болници в София отбелязват ръст в раждаемостта

2017 година е най-ниска раждаемост от 46 години насам

Снимка: БГНЕС

Макар 2017 година да е годината с най-ниска раждаемост от 46 години насам, Университетска болница "Майчин дом" отчете най-много родени бебета за страната - близо 4000. Ръст на раждаемостта отчете и столичната Университетска болница "СофияМед" която от тази година разполага с интензивен сектор за новородени, оборудван с модерна апаратура за недоносени бебета. 
Два празника отбелязват значението на труда на акушерките у нас - днешния Бабинден и на 21-ви януари - денят на родилната грижа.
Интересът към професията на акушерката не се е загубил и до днес, каза за предаването "Хоризонт до обед" старши акушерката в родилното отделение на университетска болница "Майчин дом" Нели Маринова.
За всяка една професия - това се отнася и за професията на акушерката, човек трябва да надгражда непрекъснато. В зависимост от всички съвременни технологии, които има надградени в тази професия, ние трябва да бъдем обучени да ги прилагаме. В специалността по акушерство и гинекология и неонатология ние в нашето болнично заведение го имаме. За целта се квалифицираме и упражняваме по нов начин.
Имаме и млади акушерки вече. Има доста възрастни сред нас, а лекари има млади специализиращи акушер-гинеклози. Имаме и млади акушерки, които са постъпили на работа в "Майчин дом".
Добре е една акушерка да бъде млада, за да може тя да се формира спрямо нуждите, които има в своята професия. Професията на акушерката е изключително отговорна и колкото си по-млад, по-динамичен, по-лесно можеш да подчиниш себе си на необходимостта от това да бъдеш акушерка.
Маринова е категорична, че често бащите не са готови да присъстват на раждането и лекарският екип трябва да може да откаже такова присъствие. Тя допълни: 
Вкъщи категорично, за мен, не е мястото, където би могла една пациентка да роди. Само като си помислите каква е инфраструктурата на нашата държава и, при необходимост от спешна помощ, за една родилка колко ще е трудно тя да бъде доведена до болнично заведение и до какви неприятности може да доведе това...
Трудностите пред професията обаче не са малко, казва Нели Филипова,  старши акушерка в "София мед" е на мнение че и бременните жени трябва да посещават курсове за бременни:
Проблемът с намирането на персонал е изключително сложен. Все по-малко хора искат да се занимават с тази професия. Все по-малко се записват да учат акушерство, дали за акушерки, дали за медицински сестри. Това във времето си е оказало влияние и за намирането на кадри.
Запазва се тенденцията родилки от Ямболско да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас. Причината са лошите условия в ямболското родилно отделение.
Само 390 деца са се появили на бял свят в родилното отделение на ямболската болница през миналата година. За сравнение в предходната 2016 година техният брой е бил с 65 повече. Тенденцията ямболлийки да раждат в съседни градове трае повече от 10 години, а основната причина са недобрите условия в отделението, признава старши акушерката Снежанка  Михайлова.
Всяка година даваме на жените да попълват анкети. Доволни са от грижите и посочват по-добри условия в стаите да има. Които са родили тука, им харесва отношението към тях и се връщат отново. Въпрос на личен избор е.
Родилното отделение в многопрофилната болница "Св. Пантелеймон"  е единственото за цялата Ямболска област и разполага с достатъчно модерна техника и специалисти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна