Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втората книга, която може да се превърне във филм

Сестри Палавееви във "винтидж" света на Алек Попов

Алек Попов
Снимка: Васил Сергеев
След написването на книгата настъпва някаква празнота, особено, когато човек много дълго време е бил със своите герои и със света на книгата, в един момент дори не му се иска да свършва. С тези думи писателят Алек Попов започва разговора за наскоро излязлата му книга “Сестри Палавееви по пътя към новия свят”.

Самата книга, според него, има много нива. Колкото повече човек знае за епохата, толкова по забавно ще му е и ще може да прави повече връзки и знаци докато чете книгата. В същото време и да не е запознат с историята, ще може да научи много неща за това време, разказа писателят.

Романът има много сериозна документална основа, признава Попов. Всъщност това е втората част от една история, която сама по себе си е много голяма и е отнела на писателя 10 години работа, което включва и адаптация за театралната сцена, както и проект за сериал по книгата.

Отминалата “винтидж” епоха, в която живеят героините на Попов, е едновременно не много далеч от нас, защото много от нещата са си същите, в същото време има неща, които днес са ежедневие, а тогава са били новост. Оказва се, че и в миналото е имало комикс култура в страната ни, но тя не е била достъпна за всички.

Писателят разказва, че се потапя в епохата от края на 30-те години и слуша много музика, популярна също по това време. Човек може да си направи саундтрак по музикалните препратки в книгата - музика от саундтраците на югославски партизански сериали, например, или изпълненията на Andrews sisters и други незабравими мелодии от ерата на суинга.  

Тези, които не са чели първата част от книгата, могат да започнат поредицата в обратен ред. Книгата ще бъде официално представена на 16 януари, естествено с тематично ретро парти. 

За развитието на героите, за югославските партизани и още много за книгата на Попов, чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна