Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС обсъжда КСНС

| обновено на 09.01.18 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президентът Румен Радев. 

Председателят на Народното събрание, премиерът, председателите на парламентарните групи, министрите на отбраната, на външните работи, на икономиката, на вътрешните работи и на образованието, както и ръководителите на ДАНС и Разузнаването, и началникът на отбраната обсъждат при президента Румен Радев ролята на страната ни в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Очаква се участниците в заседанието на КСНС да обсъдят и мерките за сигурност по време на Българското европредседателство.

Шест доклада ще бъдат представени на днешната среща при държавния глава, сред тях са на министрите на отбраната, на външните работи, на икономиката, на образованието, както и на председателя на Българската академия на науките.

В средата на декември Румен Радев заяви, че има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите сигурност и отбрана. Той каза, че ще постави въпроса на КСНС:

Няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Има харчене на парче – това вече е факт. Няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори, поне 10-15 години напред. За мен тенденцията на една абсолютна разпиляност все повече набира скорост. Аз ще поставя много ясно тези въпроси на КСНС.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени