Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС ще разгледа мерки срещу замърсяването на въздуха през следващата седмица

Двойно превишаване на допустимите стойности на фини прахови частици във въздуха в София

| обновено на 09.01.18 в 13:36
Снимка: БГНЕС

Двойно превишение на допустимите стойности за фини прахови частици във въздуха има във всички квартали на София. От Столичната община обявиха, че предприемат всички възможни мерки за ограничаване на замърсяването. То се дължи както на климатичните условия, така и на отоплението на твърдо битово гориво, каза кметът Йорданка Фандъкова.


Справянето с проблема с мръсния въздух изисква обединяването на усилията от всички граждани, подчерта Фандъкова и посочи, че очаква много по-бързо Столичният общински съвет да приеме краткосрочните мерки, предложени за справяне с проблема:

В дни като тези може да се пуска т. нар. "зелен билет" на стойност 1 лев, за да могат повече хора да се възползват от градския транспорт, а при превишения, каквито има днес в Скопие, да можем и ние да пускаме безплатен градски транспорт.


Очаква се Столичният общински съвет за разгледа мерки срещу замърсяването на въздуха  през следващата седмица. Днес нормите за прах са превишени за трети пореден ден във всички квартали на столицата. 

Същевременно продължава и кампанията на Столичния инспекторат за събиране на стари и излезли от употреба гуми от всички квартали на София:

Правят се проверки от страна на полицията и Столичния инспекторат, влючително в квартал "Христо Ботев", в квартал "Димитър Миленков", "Абдовица", но за мен основно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. Затова по наше настояване Министерството на околната среда и водите разработва, и имаме уверението, че вече са готови със стандартите на горива, каза още кметът Фандъкова. Тя напомчи, че на сайта на Общината се публикуват данните от станциите за измерване на чистотата на въздуха в реално време, 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени