Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Малицки: В Полша няма тенденции за излизане от ЕС

Снимка: Мария Пеева

„Покрайнините – в историята, литературата и традициите на поляците” е темата на лекцията на Ян Малицки, която днес ще се проведе в Полонистичния кабинет на Софийски университет. В предаването „Хоризонт до обед“ Малицки разказа:

Когато бях удостоен с Почетния знак - синя лента на СУ, реших да направя един жест към университета и да представя своите лекции. Това е моята благодарност към СУ. Реших да представя именно такава лекция за полонистите, защото съм убеден, че един чужденец не е в състояние да разбере поляците, ако не разбере какъв е смисълът на думата покрайнини и защо поляците са толкова силно свързани с тези покрайнини. Какво всъщност представляват те – в Полша смисълът на тази дума е много по-богат – означава териториите, които са принадлежали на Първата полска държава, говорим за края на XIV век до края на XVIII век. В границите на тази държава са присъствали територии, които в момента вече не са. Части от тези територии са принадлежали на полската държава и преди войната. Всичко това през историята отпада, но в Полша и в полския дух остава един такъв мит на изтока, на едни пространства и това продължава да живее в изкуството, литературата. Моята лекция не е посветена на темата, че тези покрайнини трябва да принадлежат на Полша. Това е тема за присъствието на покрайнините в духа на поляците, в изкуството, в литературата.

Полша решително ще подкрепи въпросите, които поставя в центъра на своето председателство България по отношение на включването на Западните Балкани в ЕС, каза още Ян Малицки.

Относно задействането на член 7 Малицки бе категоричен:

Полша не е обидена. Полша ще се бори да убеди европейските структури, че има право да провежда своите реформи. Полша разчита на това, че ЕС не отнема правата на националните държави и че държавата със своя суверенитет и закони е ненарушима. В Полша няма нито една група или партия, която да се стреми към Полекзит, към излизане на Полша от ЕС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна