Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия на парламента отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

| обновено на 10.01.18 в 18:38
Снимка: Ани Петрова - БНР

Правната комисия на парламента отхвърли с 10 гласа "за" и 7 "против" ветото на президента Румен Радев върху Закона за противодействие срещу корупцията и незаконно придобитото имущество.

Държавният глава наложи ветото на 2 януари. Сред мотивите му беше, че законът не създава адекватна нормативна основа за борба с корупцията и дори ще затрудни борбата с нея. 

Против ветото гласуваха ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, а мотивите на държавния глава бяха подкрепени само от БСП. 

Социалистът Крум Зарков оспори целесъобразността на бъдещия орган за борба с корупцията,
Новият, единен антикорупционен независим орган , всъщност, за всеки, който прочете добронамерено закон, не е нов, защото органите, които се сливат съществуват и досега под единен антикорупционен орган, това не означава да съберем всички държавни органи в държавата, и да кажем, те няма как, имат функции по борбата с корупцията. 
 

Данаил Кирилов от ГЕРБ защити законопроекта:

Ние сме предложили да се обединят тези органи, които имат преки, непосредствени функции в борбата с корупцията и в уреждане на последиците от тази незаконна дейност.


По-рано първото си за тази година заседание депутатите започнаха с процедурни спорове. 

Филип Попов от "БСП за България" попита защо се бърза с президентското вето като припомни, че първо председателят на парламента трябва да информира депутатите, че има такова вето, след това да го разпредели на правната комисия. Попов уточни, че няма да иска отлагане на точката, но настоява за обяснение. То беше дадено от председателя на правната комисия, според когото няма нарушение в процедурата, тъй като чрез медиите ветото на президента било станало обществено известно.

От своя страна той припомни, че депутатите имат ангажимент не само от пленарната зала, но и по комисии и затова се наложило свикването на тази извънредна. След десетина минути спорове и обяснения правната комисия реши с пълно мнозинство днес да се занимава с върнатия от президента антикорупционен закон и думата беше дадена на правния съветник на президента Румен Радев, Емилия Друмева, за да мотивира това вето. 


Без да коментира конкретни политически изказвания тя заяви, че ветото на президента е било мотивирано отговорно и добронамерено и съобразено с Конституцията и европейските документи. Аргументира се, че има политически мотиви и обясни, че такава е конституционната уредба, и че институциите у нас съществуват в рамките на едно политическо пространство като нарече инструмент за баланс възможността на президента да налага вето върху законите, които смята, че нарушават Конституцията или са нарушение на целесъобразността. 


След отхвърлянето в правната комисия, ветото на президента може да влезе за обсъждане в пленарната зала до края на седмицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени