Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Летище София да обслужва около 22 хил. пътници на ден по време на Европредседателството

Снимка: БГНЕС

По време на Европредседателството Летище София се очаква да обслужва между 20 и 22 хиляди пътници за един ден. Летището няма да изпита затруднение от увеличения пътникопоток, каза за „Хоризонт“ неговият изпълнителен директор Владимир Рапонджиев.
    

Официалните делегации и гости ще минат през правителствения ВИП, а останалите участници в срещите - през Терминал 2, където са организирани две информационни гишета за Европредседателството. На тях доброволци ще дават необходимата за гостите информация:

На тези инфо дискове ще могат да получат информация за времето, за курса на валутата, за начините на придвижване до центъра - всичко, каквото ги интересува. За да не могат да се бъркат, имаме специални линии. Зелената линия е точно водеща към тези инфо-гишета. Останалите линии са видовете транспорт, които те могат веднага да отидат, да се насочат и да ги ползват.

Четири линии по земята насочват пътниците от салона за пристигащи. Жълтата води  към стоянките на такситата, синята -  към спирката на метрото, а червената - към тази на автобусите. Зелената води към двете информационни гишета на европредседателството. 
За редовните пътници няма да има промяна в организацията на работа на летището, уточни Рапонджиев:

Съветвам ги, както и досега, да съблюдават техническото време, което сме изписали на нашия сайт. Да идват минимум 2 часа по-рано, за да могат спокойно да преминат чекиране, проверки за сигурност, паспортно-граничен контрол. Няма нещо специално, което да претовари обслужването. 

Летището предлага безплатен интернет и места за зареждане на електронните устройства,а  в топлите дни - и добре поддържан парк с езеро: 

Имаме бизнес салони, които по качество и по услуги не отстъпват дори и в центъра на ВИП залите, където може да има кетъринг, има и информация, имаме комуникационни центрове, където човек може да ползва интернет и каквото е необходимо на пътника да се чувства комфортно.

15 електро автомобила с нулеви емисии въглероден двуокис ще осигуряват ежедневни трансфери на пристигащите за събитията от календара на Българското европредседателство. Автомоблите ще превозват гостите от Терминал 2, където са монтирани и три нови зарядни станции за тях,

България и София ще се рекламират пред гостите за Европредседателството и като туристическа дестинация още от летището. 

В момента, специално за Терминал - 2 се разработва в един проект, който да оказва държавата, нашите красоти, така че и ние сме готови от наша страна, като техника, като монитори.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени