Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов: Българските корифеи на корупцията не се плашат от ЕС и ЕК

Политическата класа няма воля за истинска война с корупцията, има желание да се използва корупцията

Политическата класа няма воля за истинска война с корупцията. Има желание да се използва корупцията. Това заяви в предаването „Нещо повече“ проф. Александър Маринов, политолог и преподавател по публична администрация:

Корупцията не беше най-добрата възможна тема за вот на недоверие, но е политически най-рентабилна, защото по тази тема трудно може да се проведе смислен и ефективен дебат по вот на недоверие. Защото трябва да бъдат извадени аргументи. А каквито аргументи могат да бъдат извадени срещу това правителство, със същите аргументи може да се говори за други правителства, в които са участвали БСП и ДПС.

Някои наивно разчитат, че Европредседателството дава по-големи шансове да се преборим с корупцията, подчерта Маринов:

Българските корифеи на корупцията не се плашат от Европейския съюз и от Европейската комисия. Годините, откакто сме членове на ЕС, го показаха – отвън абсолютно нищо не може да се промени. Има доклади, има мониторинг. И какво от това? Какво се е променило? Имитация. Само имитация.

Управляващите ни мислят за идиоти. Да твърдиш, че корупцията е усещане на фона на това, което виждаш – обществени поръчки, назначаване на свои хора, злоупотреби с европейски пари, харчене с огромни шепи на пари за безсмислени неща. Всичко това не е усещане, това са факти. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна