Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът в МВР обсъжда дали да прекрати временно протестните действия

Валентин Попов
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че само и единствено заплахите от протести са подействали, за да реши премиерът Бойко Борисов да обещае 100 милиона лева, с които заплатите в МВР да пораснат през тази година с 10%.

Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Въпреки удовлетворените искания около 30 полицаи са се събрали на протест в София пред паметника на съветската армия, обясни той и допълни:

Имахме днес една наистина доста конструктивна среща с министър-председателя и стигнахме до общото мнение, че доколкото служителите в МВР имат своята заслуга за повишаването на постъпленията в приходната част на Бюджета, би било добре да получат едно допълнително повишение на заплащането си.

Очевидно аргументите, които са предоставили през тези месеци, се убедили премиера, ако не вътрешния министър, но се надявам, че вече и вътрешният министър е разбрал за какво става дума.

Попов препрати към премиера въпроса дали усложнената криминогенна обстановка в първите дни на годината и разкритите тежки криминални инциденти не са наклонили везната към решението в полза на полицаите.

Оказва се, че може би наистина е достатъчно да се седне на масата, да се изслушат двете страни, да представят предложението си и е много възможно позициите им да се сближат.

Вероятно преди края на седмицата УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР ще разгледа въпроса дали да прекрати временно протестните действия.  Попов припомни, че протестиращите искат и нов Закон за МВР, тъй като в определени ситуации настоящият им пречи да си свършат работата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна