Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

БТА

За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди на ученици, посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше организирано от  Националния литературен музей и Института за литература при БАН. Осмокласничката Николета Миндилова от Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Доцент доктор Елка Трайкова посочва, че паметта за поета е памет за културата

Няма достоен живот в настоящето, ако не познаваме своята културна памет.  Много трудно бихме направили и едно добро за нас бъдеще. Яворов е бил много активен и в обществения и дори в революционния живот на България. Знаем неговия идеал, неговата близостта с македоно-одринска революционна организация. Като харамия е участвал с революционни акции... Малко хора знаят че е бил и кмет на Неврокоп. Яворов е наистина личност, която е живяла в своето време. Той е горял и с творчеството си и с живота си в проблемите на своето време. Трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме, ако искаме да живеем пълноценно...

Просто трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме и ако искаме да живеем пълноценно. 

Скоро къщата музей на Яворов в София може да стане държавна, каза новият директор на музея Атанас Капралов.

Тя вече беше отворена на 19-ти октомври 2017 година. От известно време насам работим, заедно с Министерство на културата, да стане така, че в близко време да се върне на държавата, защото това е възлова къща от нашите литературни музеи.

Каза осмокласничката Николета - тазгодишната носителка на наградата, посветена на Яворов. Честванията на 140-тата годишнина от рождението на поета продължават с изложба и конференция за творчеството му.


Още от категорията

95 години от рождението на Ивайло Петров отбелязаха в Столичната библиотека

95 години от рождението на писателя Ивайло Петров отбелязаха в Столичната библиотека. Близки и приятели на автора на "Хайка за вълци" си спомниха за неговия талант и за ролята му в историята на българската литература.  Сред тях беше и съпругата на Ивайло Петров - Офелия. "Хайка за вълци" е само политическата книга. Трябва да го прочетат, защото..

публикувано на 19.01.18 в 17:26
Яна Букова

Константин Павлов преведен на гръцки език

Днеска слънцето навършва сто години... Старците са точно пет и са точно по средата на площада... Така започва поемата „Петима старци“ от Константин Павлов, която излезе на гръцки в превод на поетите Яна Букова и на Димитрис Аллос. Заедно с още две негови стихотворения („Интервю в утробата на кита” и „Прекрасното в поезията или жертва на декоративни..

публикувано на 19.01.18 в 17:14
 Румяна Пенчева (вляво) и Мирела Костадинова

Поезия за деца на Вапцаров в „Приказник“

Освен познатите, но пазабравени за по-възрастните приказки и стихотворения на класиците на българската литература, „Приказник“ на Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ни поднася и съвсем неизвестни произведения за деца, открити в богатата документация на Националния литературен музей. Сред тях са, например стихотворенията за деца на Никола Вапцаров..

публикувано на 19.01.18 в 15:10

Дебют в прозата на Иглика Дионисиева

Завладяващи истории, в които светът е и нашият, и друг , пише Роберт Леви, редакторът на дебютната книга с разкази на Иглика Дионисиева. Тя досега е издала четири поетични книги, които имат различни номинации и отличия, превеждани са на немски и на арабски език. Дионисиева подготвя разказите си от „Кафе пауза“ отдавна, докато пише стихотворенията за..

публикувано на 19.01.18 в 14:55

„Юнаци с умни калпаци“ на Ямболския театър гостува в София

Постановката е посветена на 85-ата годишнина от рождението на автора на пиесата Никола Русев и е сред най-новите заглавия в афиша на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“ . Режисьор на спектакъла е Дияна Радева, а на сцената са актьорите Вълчо Янев, Волен Митев, Димитър Димитров, Георги Ружичка и Цветелина Кънева. Сценографията и костюмите са на..

публикувано на 19.01.18 в 14:05
Лансароте

Лансароте – резерват на ЮНЕСКО и предупреждение към нас

Образованието и културата на един народ са много повече от празничните му обреди, музикалните ритми и карнавални шествия. Те се изразяват преди всичко в опазването на пейзажите и средата, които са живата история на неговата идентичност, както и материално отражение на душата му, на същността му. С тези думи на художника, архитект и визионер Сезар..

публикувано на 19.01.18 в 11:15
Цветан Томчев

Професионална фотоизложба представя българското фолклорно наследство в Будапеща

Българският културен институт в Будапеща е домакин на фотоизложбата „Древни традиции и обичаи от България". Това е второ представяне на изложбата извън България след първото в Москва през миналата година. Следващият адрес на пътуващата изложба е Рим, готви се и представяне в Лондон. Това е първа сборна изложба на младата Асоциация на..

публикувано на 18.01.18 в 18:21