Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

Снимка: БТА

За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди на ученици, посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше организирано от  Националния литературен музей и Института за литература при БАН. Осмокласничката Николета Миндилова от Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Доцент доктор Елка Трайкова посочва, че паметта за поета е памет за културата

Няма достоен живот в настоящето, ако не познаваме своята културна памет.  Много трудно бихме направили и едно добро за нас бъдеще. Яворов е бил много активен и в обществения и дори в революционния живот на България. Знаем неговия идеал, неговата близостта с македоно-одринска революционна организация. Като харамия е участвал с революционни акции... Малко хора знаят че е бил и кмет на Неврокоп. Яворов е наистина личност, която е живяла в своето време. Той е горял и с творчеството си и с живота си в проблемите на своето време. Трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме, ако искаме да живеем пълноценно...

Просто трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме и ако искаме да живеем пълноценно. 

Скоро къщата музей на Яворов в София може да стане държавна, каза новият директор на музея Атанас Капралов.

Тя вече беше отворена на 19-ти октомври 2017 година. От известно време насам работим, заедно с Министерство на културата, да стане така, че в близко време да се върне на държавата, защото това е възлова къща от нашите литературни музеи.

Каза осмокласничката Николета - тазгодишната носителка на наградата, посветена на Яворов. Честванията на 140-тата годишнина от рождението на поета продължават с изложба и конференция за творчеството му.


Още от категорията

В Сливен възстановяват връчването на наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник"

След петгодишно прекъсване, на празника на Сливен - Димитровден, отново ще бъде връчена наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник". "Около 60 художници от Сливен и страната се очаква да участват в конкурса", заяви директорът на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" Александър Дойчинов. Категориите, в които се..

публикувано на 16.10.18 в 20:54
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55

"София и хвърчащото креватче" от Момчил Коритаров - съвременна детска приказка

"Една съвременна детска приказка в България, на български език от български автор е достатъчно интересна идея, но всъщност аз съм много близък със самия автор. Приказката има освен голяма художествена стойност, прекрасна кауза. Сформираният екип беше от обичани от мен хора, големи професионалисти, които допринесоха, за да бъде още..

публикувано на 16.10.18 в 16:17

Библиотеката на София 90 години в/и Града

Дори и за ден да посетите София, пътят ви най-вероятно ще мине през знаковия площад „Славейков“ и покрай забележителната сграда, в която днес се помещава Столичната библиотека.  Навярно дори столичани, които всекидневно пресичат площада или влизат в библиотеката,  рядко вдигат глава нагоре, за да видят скулптурите, които увенчават централния вход...

публикувано на 16.10.18 в 16:10
Кадър от „8 минути и 19 секунди”

Български филм е сред фаворитите на CineLibri

Официалната церемония за награждаването на победителите в конкурсната програма на CineLibri  фест ще бъде довечера (16 октомври) в зала 1 на НДК. Авторитетно международно жури, начело с Мартичка Божилова, съосновател на една от най-успешните български продуцентски компании, ще обяви имената на филмите-призьори в кино-литературния фестивал..

публикувано на 16.10.18 в 16:02
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Васил Михайлов със знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишнината на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години, или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек. Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31