Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

Снимка: БТА

За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди на ученици, посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше организирано от  Националния литературен музей и Института за литература при БАН. Осмокласничката Николета Миндилова от Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Доцент доктор Елка Трайкова посочва, че паметта за поета е памет за културата

Няма достоен живот в настоящето, ако не познаваме своята културна памет.  Много трудно бихме направили и едно добро за нас бъдеще. Яворов е бил много активен и в обществения и дори в революционния живот на България. Знаем неговия идеал, неговата близостта с македоно-одринска революционна организация. Като харамия е участвал с революционни акции... Малко хора знаят че е бил и кмет на Неврокоп. Яворов е наистина личност, която е живяла в своето време. Той е горял и с творчеството си и с живота си в проблемите на своето време. Трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме, ако искаме да живеем пълноценно...

Просто трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме и ако искаме да живеем пълноценно. 

Скоро къщата музей на Яворов в София може да стане държавна, каза новият директор на музея Атанас Капралов.

Тя вече беше отворена на 19-ти октомври 2017 година. От известно време насам работим, заедно с Министерство на културата, да стане така, че в близко време да се върне на държавата, защото това е възлова къща от нашите литературни музеи.

Каза осмокласничката Николета - тазгодишната носителка на наградата, посветена на Яворов. Честванията на 140-тата годишнина от рождението на поета продължават с изложба и конференция за творчеството му.


Още от категорията

Какво да очакваме на „Аполония“

Празниците на изкуствата „Аполония“ тази година за 34-ти път ще бъдат открити на 31 август. В следващите дни – до 8 септември, почитателите на музиката, литературата, театъра и киното ще имат възможност да видят и чуят най-интересното от изминалия сезон, да присъстват на множество премиери. Както винаги, в началото ще бъдат открити изложбите на Греди..

публикувано на 19.07.18 в 16:13
Част от корицата на книгата

През погледа на кучето

„Забавен и трогателен разказ за света на хората през погледа на кучето Салваторе.“ Така определят книгата на босненския писател Веселин Гатало на корицата на първата му книга на български, която е в превод на Русанка Ляпова. Роденият през 1967 г. в Мостар писател дебютира през 1998 с поезия – „Времето на месинговите перли“, като книгата получава..

публикувано на 19.07.18 в 15:45

Стартира седмият пореден сезон на "Пътуващо лятно кино с БНТ1"

На 19 юли стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ“. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев. По традиция откриващата прожекция ще се състои на Лятната естрада в Борисовата градина в София от 21:00 часа, като..

публикувано на 19.07.18 в 12:54

Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и Народния театър

0...стоиш в седем без пет вечерта пред вратите на театъра... 1...сядаш на място Х, ред Y в камерната зала... 2...осветлението спира, завесите се отдръпват... 3...начало... Така, в общи линии, изглежда отмерването на събития за всеки зрител на всяка постановка във всеки театър. Но това е само половината картина, а може и по-малко, даже направо последният..

публикувано на 19.07.18 в 10:55

Показват скъпоценни и декоративни камъни в изложба в "Двореца" в Балчик

Националният музей “Земята и хората” представя в Балчик специално подбрана колекция скъпоценни и декоративни камъни под наслов „Съкровищата на Земята“. Това е една от най-важните изложби в културната програма на „Двореца“ в Балчик, подчерта директорът Жени Михайлова.   Особен акцент в нея е нефритената катарама, открита от екип на доц. д-р..

публикувано на 19.07.18 в 09:49

"Табу" на Анна Дамаскова с прожекция в Бургас

На 22 юли в Морското казино ще има представяне на дипломния филм на Анна Дамаскова, който се казва "Табу". Той е заснет  в Ирландия заедно с нейни колеги от университета в Лийдс. Стотици момичета търсят начини да направят нелегален аборт. Това се случва в по-затворените и религиозно настроени общества. Правото да избереш, се противопоставя на..

публикувано на 19.07.18 в 09:10

"Тракарт" представя "Величието на Константин и нашата участ"

Премиера на книгата на Петко Атанасов „Величието на Константин и нашата участ“ ще се състои в културен център „Тракарт“ в Пловдив.  Книгата представлява един  есеистичен текст с елементи на научно изселдавне . Спирайки се на важни моменти от живота и дейността на Константин I Велики, авторът акцентира и на основни черти от характера му.  Tова е..

публикувано на 19.07.18 в 08:34