Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

Снимка: БТА

За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди на ученици, посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше организирано от  Националния литературен музей и Института за литература при БАН. Осмокласничката Николета Миндилова от Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Доцент доктор Елка Трайкова посочва, че паметта за поета е памет за културата

Няма достоен живот в настоящето, ако не познаваме своята културна памет.  Много трудно бихме направили и едно добро за нас бъдеще. Яворов е бил много активен и в обществения и дори в революционния живот на България. Знаем неговия идеал, неговата близостта с македоно-одринска революционна организация. Като харамия е участвал с революционни акции... Малко хора знаят че е бил и кмет на Неврокоп. Яворов е наистина личност, която е живяла в своето време. Той е горял и с творчеството си и с живота си в проблемите на своето време. Трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме, ако искаме да живеем пълноценно...

Просто трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме и ако искаме да живеем пълноценно. 

Скоро къщата музей на Яворов в София може да стане държавна, каза новият директор на музея Атанас Капралов.

Тя вече беше отворена на 19-ти октомври 2017 година. От известно време насам работим, заедно с Министерство на културата, да стане така, че в близко време да се върне на държавата, защото това е възлова къща от нашите литературни музеи.

Каза осмокласничката Николета - тазгодишната носителка на наградата, посветена на Яворов. Честванията на 140-тата годишнина от рождението на поета продължават с изложба и конференция за творчеството му.


Още от категорията

Артистът Мирян Костадинов-Miry за жанра spoken word

Певецът Мирян Костадинов-Miry е изпълнител на рядко използваната у нас музикална форма - spoken word. Изпълнителят на Inner Demons е сред първите български артисти, творящи в жанра, приет като отделна категория дори от наградите „Грами“.  Spoken word е изпълнителско изкуство, което се основава на думи и се фокусира върху естетиката на..

публикувано на 23.04.18 в 18:35

Дебютният роман на Владимир Набоков „Машенка“ за първи път излиза на български език

Дебютният роман на Владимир Набоков „Машенка“ за първи път излиза на български език. Книгата, издадена през 1926 година, бележи началото на творческата кариера на големия писател, който по това време е едва на 27 години. В интервю за предаването „Нещо повече“  Александра Александрова от издателството определи появата за първи път на..

публикувано на 23.04.18 в 18:18
Фотоколаж: Теодор Иванов

Някъде в този театър или да си паркираш колата в двора на радиото

0...стоиш в седем без пет вечерта пред вратите на театъра... 1...сядаш на място Х, ред Y в камерната зала... 2...осветлението спира, завесите се отдръпват... 3...начало... Така, в общи линии, изглежда отмерването на събития за всеки зрител на всяка постановка във всеки театър. Но това е само половината картина, а може и по-малко, даже направо последния..

публикувано на 23.04.18 в 16:50
Отляво надясно: инж. Емил Марков, Мариус Донкин, Ана Пападополу и Цветан Николов

Концерт, хепънинг и 7 представления на открито в програмата на „Театър пред театъра“

Второто издание на инициативата „Театър пред театъра“, която започна миналото лято по идея на Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде открито на 30 юни и ще продължи до 8 юли. Новото в тазгодишната програма е, че участниците се увеличават - така  публиката ще може да гледа на откритата сцена както спектакли от репертоара на Народния театър, така и две..

публикувано на 23.04.18 в 16:17

"Театър пред театъра" - едно по-усмихнато довиждане до следващия сезон

След успешния старт миналата година, Народният театър "Иван Вазов", по идея на директора Мариус Донкин, отново организира инициативата "Театър пред театъра". Началото е на 30 юни, а финалът - на 8 юли. Включени са спектакли, както от афиша на театъра, така и от трупите на театър "Българска армия" и театър "София". С концерт, който ще бъде..

публикувано на 23.04.18 в 16:50
„Античния Наисус- кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете”

Античният Наисус през погледа на фотографията

Проучването на историята, културата и археологическите находки, датиращи от периода I - IV век в сръбския град Ниш, е поводът да се открие постерната изложба „Античния Наисус- кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете”. Експозицията е част от междуакадемичния проект на БАН, Археологическия музей в Белград и София, както и Института..

публикувано на 23.04.18 в 15:15

200 книги през миналата година е прочел читателят на годината в Добрич

Следобед в Добрич от 17.30 часа ще има и една литературна премиера, на която ще бъде представена книгата „Камино: Пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов. Авторът признава, че различни житейски обстоятелства са го предизвикали да започне едно своеобразно пътуване към себе си и в търсенето на истините за своята личност се е озовал на „Камино..

публикувано на 23.04.18 в 16:05