Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът „Пирин“ и кой ще спечели от вдигането на цените на имотите в Банско

Снимка: БГНЕС

Протестите за и против изграждането на втори кабинков лифт в Банско не са се отразили на цените на имотите в курорта. Специално изготвена справка от една от големите фирми за недвижими имоти гласи, че средната цена на имотите в Банско е около 360 евро през последните 4 години и няма съществени изменения. Това са цени на база реални сделки, но още преди протестите да започнат се наблюдава повишаване на интереса, както от частни лица, така и от инвеститори, обяснява изпълнителният директор на Агенцията за недвижими имоти Полина Стойкова:

През последните години картината е една, а тя е сериозен спад на цените спрямо пиковите им стойности от 2008 година и задържане на нивата им около 360 евро на квадратен метър средно, през последните години с леки колебания. През предходния бум на имотния пазар имаше засилено търсене на имоти в Банско от чуждестранни граждани и цените там достигаха до 1300 евро на квадратен метър, в момента са около 350. Спадът се дължи на отдръпването на чуждестранните купувачи през 2008 година, най-вече заради финансовата и икономическа криза и последвалата стагнация и невъзможност да намерим друг такъв голям пазар, което коригира цените съвсем естествено, заедно с търсенето.

През 2017 година започна един нов цикъл на пазара в Банско по тношение на обема, каза още Стойкова. Данни от Агенцията по вписванията показват 13% ръст на продажбите, които са вписани в Разлог.

Последните две тримесечия, т.е. през второто полугодие на 2017 година, имахме ръст на продажбите от 30% и след това 17 % през четвъртото тримесечие, което показва една устойчива тенденция на по-голямо търсене, по-голям обем продажби при достатъчно атрактивни цени. Най-много се търсят едностайни и двустайни апартаменти.

Масовите купувачи основно са частни лица, като в Банско около половината от купувачите са българи, а другата половина са чужденци от различни държави в Европа, поясни Стойкова. Според нея цени от 1300 евро на квадратен метър не би било реално да се очакват.

Много се изкривява въпросът за този втори кабинков лифт в Банско, коментира  Давид Джамбазов – бивш трейдър на ипотечни облигации в „Голдман Сакс“:

Ако в момента погледнем снимки от Банско, ще видим, че единият кабинков лифт, който те си имат, в момента пред него няма опашки, има празни паркинги … Няма търсене. Това означава, че проблемът с Банско не е, че няма писти, проблемът с Банско е, че Банско – такова, каквото съществува в момента, е празно, т.е всички тези западни инвеститори, частни лица, които си купуваха апартаменти, за които в крайна сметка бяха строени тези апартаменти, в момента те смятат, че Банско не е място, където те искат да прекарват време и не е място, в което със сигурност те биха искали да инвестират. Много от тези западни частни лица, инвеститори загубиха много пари при унищожаването на този имотен балон.

Според Джамбазов е абсолютно изключено възстановяването на имотния бум:

Причината е, че, както се казва – „Парен каша духа“. Това, което е представлявало интерес през 2007 година, когато всички са се били юрнали и без да гледат, без да проверяват, даже много често много от тези хора са купували, без дори да посетят Банско, сега вече никой няма да направи тази грешка втори път.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Румяна Василева с Полина Стойкова и коментара на Давид Джамбазов в интервю на Ирина Недева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна