Румен Гълъбинов: Месец януари винаги е белязан от свиване на разходите

БГНЕС

На всеки трети българин не му стигат парите, а през януари на всеки втори. Месец януари винаги е белязан от свиване на разходите, обяснява икономистът Румен Гълъбинов и отбелязва, че това е характерно както за отделните граждани, така и за цялата икономика и то важи за първото тримесечие за годината: 

Хората могат преди всичко, ако са взели някакви бързи кредити преди Нова година и преди Коледа, да се опитат във възможно по-кратък срок да ги върнат, така че да не им се трупат високи лихви. Другото, което е, в началото на годината да си организират семейното счетоводство по такъв начин, че да си оптимизират разходите, които са свързани с ток, парно, така че да не им тежат особено. Могат да разсрочат някои неща. Тези, които се занимават с малък и среден бизнес да си подготвят данъчните декларации и ако е възможно да ги подадат по-рано, така че да ползват отстъпката от НАП за облекчаване на данъчните си разходи.

Икономистът съветва още в началото на годината да си прегледаме осигурителните планове и вноски:

За хората, родени след 1-и януари 1960 година, е добре да си потърсят извлечение от индивидуалния си пенсионен план, за да видят какво става там с натрупването им по партидата. Всички да си проверят дали имат внесени осигуровки за здраве, така че да няма неприятно изненадани.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Южна Корея също възнегодува срещу по-високите мита, наложени от САЩ

Правителството на Южна Корея е поискало да проведе двустранни разговори със САЩ още следващата седмица заради по-високите мита, наложени от Вашингтон на вноса на перални машини и соларни модули, съобщиха от южнокорейското търговско министерство, предаде Ройтерс. Южна Корея и Китай осъдиха покачването на митата, наложени от президента Доналд Тръмп...

публикувано на 24.01.18 в 09:09

Китай се противопостави на по-високите мита, обявени от САЩ

Министерството на търговията на Китай изрази силно недоволство от новите мита, наложени от САЩ върху соларните модули и пералните машини, предаде Ройтерс. Според ведомството решението на правителството на САЩ нарушава правилата на Световната търговска организация и е злоупотреба с търговски мерки. Администрацията на Тръмп обяви, че ще наложи..

публикувано на 24.01.18 в 08:23

Икономическият и социален съвет с позиция за ускорено влизане в еврозоната

Икономическият и социален съвет ще представи обединената позиция на работодатели, синдикати и неправителствени организации за ускореното влизане на България в еврозоната. Членството на България в обменно-валутния механизъм, предшестващ еврозоната, бе изведено като приоритет от управляващите. Дори пред чуждите медии, дошли да отразяват..

публикувано на 24.01.18 в 08:10
Новартис

Споразумение на Рош и Новартис за продажба на по-скъпо лекарство в Италия е нарушение на правилата за конкуренцията, според Съда на ЕС

Споразумение между фармацевтичните групи Рош и Новартис, целящо увеличаване на продажбите на скъпо лекарство в Италия, може да се смята за нарушение на разпоредбите на ЕС за конкуренцията, постанови  върховният съд на ЕС, цитиран от ДПА. Посочва се, че двете швейцарски компании заедно са полагали усилия лекарите да не предписват лекарство на Рош..

публикувано на 23.01.18 в 23:16

Търговията на акции на "Уолстрийт" стартира с нови исторически върхове на основните фондови индекси

Основните фондови индекси, търгувани на "Уолстрийт" стартираха търговията в четвъртък с предпазливи повишения, но достатъчни за достигането на нови рекордни върхове. След като снощи Конгресът на САЩ успя да одобри законопроект за допълнително триседмично финансиране на държавната администрация (до 8-и февруари), слагайки по този начин край..

публикувано на 23.01.18 в 17:11

Министерството на финансите анулира акуцион за дългосрочни 25-годишни ДЦК

Министерството на финансите проведе на 22-ри януари аукцион за продажба на дългосрочни 25-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж на 24-ти януари 2043-а година и с обем от 100 млн. лева. Предложените за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 100 милиона лева имаха годишен лихвен..

публикувано на 23.01.18 в 16:01

Министерство на финансите отказа продажбата на държавни ценни книжа за 100 млн. лева

Финансовото министерство отказа продажбата на държавни ценни книжа за 100 млн. лева. Това е първата емисия на дълг на вътрешния пазар през годината, но от министерството не са одобрили поръчките. Те са били на съвкупна номинална стойност от 139,9 млн. лева. Става дума за 25-годишни държавни ценни книжа. От министерството аргументират решението..

публикувано на 23.01.18 в 15:50