Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Костов: До 5 години България би могла да бъде в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно за българската икономика е да бъдем в еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Еврото като валута е първа или втора валута, която е най-конвертируема в света и най-стабилна, заедно с американския долар. Придобивайки такава стабилна валута, ще засилим притока на преки чуждестранни инвестиции в България и стабилността на нашата парична система. В момента българският лев е по-скоро надценен и създава притеснение в дългосрочен период, що се касае главно за паричното търсене, добави той.

По думите на Костов, не е ясна съдбата на българския лев, ако падне валутният борд:

Има опасност наистина да се окаже, че в плаващ валутен курс българският лев да не бъде 1 лев, а 80 стотинки или да имаме скрита инфлация с около 20%. Това означава, че спестяванията на гражданите ще намалеят с 20%. Докато, ако приемем еврото, това нещо ще се случи като, престоим две години в т.нар. „чакалня“ на еврозоната и там ние ще бъдем фиксирани към еврото със същия курс, с който в момента сме във валутния борд. Този валутен борд в момента ни улеснява прехода. Икономическият цикъл също го позволява, защото в момента сме в подем и България регистрира един от най-големите си икономически ръстове в целия ЕС, така че обстоятелствата предполагат да правим такива общи стъпки.

Според него до 5 години България би могла да бъде в еврозоната:

Има един период около една-две години, в който цените ще се изписват и с двете валути при някакъв курс, защото няма как да се изтегли тази парична маса. Един такъв климатизационен период ще има, но около 2022-2023 година бихме могли да влезем най-рано в еврозоната. 

Костов беше категоричен, че еврозоната само може да спечели от присъединяването на допълнителни държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна