Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигяр Джафер: Европредседателството е шанс България да бъде компетентен модератор и да се отърси от комплексите си

Нигяр Джафер
Снимка: БГНЕС

Европредседателството е шанс за България, но и тежест, възможност за натрупване на опит и за презентиране на България. Това каза в предаването „Неделя 150“ заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер от Движението за права и свободи. Свръхочакванията ще ни доведат до разочарование, за съжаление, хората в България очакват едва ли не чудеса, посочи Джафер:

България има възможност да се представи като компетентен модератор по темите, които са важни за Европа и от друга страна: да се отърси от комплексите си. Но нищо повече. 

Най-вероятно ще гласуваме в подкрепа на вота на недоверие, подчерта Нигяр Джафер:

Неспособността на това правителство да формулира и да предприеме важни стъпки водят до забавяне на много важни реформи в много сектори. И ние ще подкрепяме усилията за провеждане на дебат вътре в Народното събрание - там е мястото, където трябва да се дебатират тези важни теми и търсене на корекции в поведението на управляващите, включително с корекции на тази формула.

ДПС ще бъде опозиция и ще се опитва да търси надпартиен консенсус за важни реформи в дадени сектори, каза още Нигяр Джафер.

Предстои ДПС да финализира становището си по темата за Истанбулската конвенция: 

Ако 30 процента от жените в България заявяват, че са били обект на насилие, значи имаме съществен обществен проблем. Няма в Конвенцията нищо, свързано с т.нар. трети пол, нито пък въпрос за еднополовите бракове. Мисля, че всеки, който е прочел, направил си е труда да прочете конвенцията, може да  го потвърди. Има според мен едно неправилно тълкувание, може би е въпрос и на неточен превод, във връзка със социалния пол, но това е моята лична позиция. Дебатът ще бъде завършен тази седмица и ние ще имаме категорично становище.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени