Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ант. Василева, Асоциация "Анимус": Хората, обект на трудова експлоатация, често не са наясно с проблема

Често трудовата експлоатация се бърка просто с нарушаване на трудовите права, но едното е административно нарушение, а другото е престъпление по Наказателния кодекс

Снимка: animusassociation.org


Трудова експлоатация на българи има както в България, така и извън България. Но всъщност случаите у нас като че ли не виждат такава гласност, като тези извън страната и нещо, което е по-тревожно  - хората, които стават обект на този тип престъпление и изобщо като цяло на нарушаването на трудовите права, не се забелязва достатъчно дори от самите хора, от гледна точка на това, че те го приемат за нормално  - че на всички се случва, в България се случва и не си търсят правата. Това каза в ефира на "Хоризонт до обед" Антоанета Василева от Асоциация "Анимус". Асоциацията в партньортство с националния омбудсман организира днес кръгла маса на тема: "Трудова експлоатация, трудови права в България - законодателна рамка и предизвикателства ":


Всъщност истината е, че трудовата експлоатация започва с нарушаване на трудовите права на хората и ние затова днес се събираме с всички ключови институции и неправителствени организации, за да направим преглед на законодателната рамка по отношение на трудовите права и на престъплението "трафик на хора с цел трудова експлоатация". И да дискутираме открито и откровено пропуските и предизвикателствата, които има в законодателната рамка и които правят разследването на тези случаи толкова трудно в България и не само.


Събитието, което днес провеждаме в партньорство с омбудсмана на България Мая Манолова, е всъщност едно от поредицата събития, които реализираме в рамките на международния проект "Права на работното място - противодействие на трудовата експлоатация във всички икономически сектори в България, Полша и Румъния",. Това е голям международен проект, който се провежда в четири страни и имаме партньори във всяка една страна. Самият проект наистина е по-широк от това събитие и той цели да предотврати трудовата експлоатация, особено в най-тежките й проявления, когато говорим за трафик на хора, и да увеличи броя на идентифицираните случаи в различните сектори, обясни Антоанета Василева. Тя отбеляза, че често трудовата експлоатация се бърка просто с нарушаването на трудовите права в България:

Всъщност имаме два различни закона  - едното е административно нарушение, а другото е престъпление по Наказателния кодекс. 

Искаме да предупредим хората какви рискове се крият зад фалшивите обяви за работа в чужбина, която не са проверили добре, какви рискове се крият, когато не подписват договор, независимо дали в България или извън България и че дори да им се случи да попаднат в ситуация на експлоатация, това не е нещо нормално  - те трябва веднага да потърсят правата си и ние затова пледираме институциите също да обърнат по-голямо внимание на този проблем. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна