Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България

| обновено на 15.01.18 в 20:32
Снимка: БГНЕС
Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България. Документът е бил одобрен от 61 депутати, а един се е въздържал. 
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не участваха в гласуването. 
Те бойкотират пленарните заседания заради арестите на техни депутати във връзка с погрома срещу парламента миналия април.

Македонският външен министър Никола Димитров определи като хубав знак фактът, че договорът се ратифицира на същата дата, на която през 1992 година България стана първата страна, признала независимостта на Македония. 

От трибуната на парламента Никола Димитров призова да не се предприемат враждебни действия и отбеляза, че е важно македонците да  се отнасят приятелски към съседите си.
От ВМРО-ДПМНЕ обвиниха управляващия Социалдемократически съюз, че с договора с България мисли само за собствените си интереси.

Президентът Румен Радев призова за стриктно изпълнение на условията, заложени в договора за добросъседство между България и Македония.

Държавният глава приветства ратификацията на договора от парламента в Скопие. Той отваря нова европейска страница в двустранните отношения и дава силен сигнал за позитивните развития на Балканите, които доближават региона към Европа, се посочва в съобщение на президентския прессекретариат. 

Премиерът Бойко Борисов също приветства ратификацията на Договора от парламента в Скопие и го определи като естествено продължение на прагматичния диалог между двете страни: 

Поздравявам днес нашите приятели в Македония затова, че ратифицираха договора за приятелство с България - това беше един проблем - и аз се надявам всички държави в един момент да подписват такива договори за приятелство, а не да се водят войни.
Борисов подчерта още, че европейското бъдеще на Македония е сред основните приоритети в политиката на България, не само по време, но и след европредседателството ни.

Договорът бе подписан от правителствата на Македония и България на 1 август миналата година. 
В изявление Министерството на външните работи на България приветства решението на парламента на Република Македония да ратифицира договора. С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани. България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония, се заявява още от Външно министерство.
Предстои документът да бъде одобрен и от българския парламент.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна