Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изгубени в превода" навреди на спора за Истанбулската конвенция

Време е да криминализираме насилието над жени и у нас

Истанбулската конвенция, която предстои да се ратифицира от Народното събрание продължава да разбунва духовете на защитници и опозиция втора седмица - темата коментираме с доц. Алексей Пампоров, социолог от БАН и преподавател в ПУ.

Обсъждането на конвенцията в Народното събрание  се отлага от тази сряда за 23 януари, за да има повече време да се потърсят всички гледни точки. 

Доц. Алексей Пампоров смята, че политическите пререкания целят само размяна на остри реплики и не водят до реална полза за обществото.

На гребена на вълната се качиха две -три партии, които искат да блестят с консервативни ценности, но този патос е безсмислен, защото вътре не се говори за хомосексуализъм, както и няма т.нар. "трети пол" в текста, категоричен е социологът. 

Патриотите гласно разпространиха понятието "трети пол", както и позицията на БСП е на Корнелия Нинова и посланието излезе от нея, уточни Пампоров. Той каза, че точно Ангел Джамбазки не е гласувал против Истанбулската конвенция.

У нас се случи ситуацията "изгубени в превода", смята Пампоров. По думите му се породи параноя, която е напълно неоправдана и това идва от различното тълкувание на двете думи ползвани в английския език за думата пол - едната е sex, другата gender. 

Преводачите явно са имали затруднение при това уточняване на думите и това доведе до пререкания и политически послания от ляво и дясно, каза още доц. Пампоров.

Сега у нас Законът за домашното насилие не работи и е много важно да ратифицираме Истанбулската конвенция, защото точно тя гарантира строги мерки за насилниците, и би ангажирала държавата да направи промени в тази насока, подчерта още социологът, който работи с групи за помощ на жертви от насилие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна