Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада предложението за по-скъпа "синя зона" при наднормено замърсяване

Снимка: БГНЕС

Отпадна предложението за увеличение на таксата за "синя зона" и безплатно паркиране в буферните паркинги при превишение на фините прахови частици във въздуха или прогнозни стойности за такова. Същевременно обаче ще се забрани паркирането в определени карета или изцяло затваряне на зоната. Това реши днес постоянната комисия по околна среда към Столичния общински съвет. Окончателното утвърждаване на становищата, вписани в Механизма с оперативни мерки, ще бъде направено на предстоящото заседание на Общинския съвет на 25 януари.

След дискусия със столичния кмет Йорданка Фандъкова, част от предложените мерки се променят, като те са свързани с ободобяването на зони с ниски емисии на вредни газове и съответно ограничаване на движението на моторни превозни средства. Въпреки отпадането на мярката за "синя зона", определени карета от града ще бъдат затваряни за движение, посочи заместник - кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова:

От друга страна - частична забрана за паркиране в "синя зона", възможност за цялостно затваряне на синя зона, така че там да не може да се паркира. Въвеждане на четни и нечетни номера по отношение на МПС, които да се движат в определени райони и също така сезиране органите на КАТ за засилване на проверките относно техническата изправност на автомобилите.

Въвеждането на безплатен градски транспорт също е мярка, която може да бъде въведена, но:
Има смисъл тази мярка да бъде въведена тогава, когато реално функционира забрана за навлизане на лични МПС, които са под нормите Евро 5 и Евро 6, за да има наистина ефект. За да сме сигурни, че само такива автомобили навлизат, трябва те да имат стикер, който да гарантира наличието на очистваща система.

Йоана Христова допълни, че разискваният днес Механизъм с оперативни мерки е част от средносрочно поставените цели за подобряване на качеството на въздуха на територията на Столичната община, разписани в приетата през май миналата година едноименна програма. Предстои обаче становище по механизма от транспортната комисия към СОС и предложения от граждани, които ще се приемат до 12 ч на 19 януари, за да може Комисията по околна среда отново да разгледа мерките преди заседанието на СОС на 25 януари. Реалното им прилагане може да се осъществи още при следваща прогноза за превишение с фини прахови частици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна