Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха знак за доверие и качество за интернет магазини "Е надежден"

Снимка: БГНЕС

От Българската национална асоциация "Активни потребители" и Европейската организация на потребителите представиха въвеждането за първи път в България на знак за доверие и качество за интернет магазини "Е надежден". Кандидатстването на електронните търговци започва от днес на специално създаден за целта сайт.

Знакът е създаден за улеснение на потребителите и сигурност при онлайн пазаруване на стоки от български търговци, обясни изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. Според него въвеждането на този знак за доверие ще направи търговците разпознаваеми и ще увеличи доверието на потребителите, че онлайн магазинът, от който пазаруват, е проверен.

Аз съм оптимист, че този знак като първи по рода си в България ще бъде успешен, въпреки че имаме опит с примери от миналото – спомняте си стандарта "Стара планина" с какъв ентусиазъм беше посрещнат и точно един месец по-късно ентусиазмът изчезна. Искаме да помогнем за отличаването на добросъвестните търговци от небрежните, които не се интересуват толкова от интересите на потребителите. С този знак ще отличаваме само търговците на стоки, т.нар. "електронен магазин".

Николов поясни, че всеки търговец, който иска да получи сертификата, трябва да изпълни девет критерия, които са публично оповестени. Спазването им ще се контролира от независим орган – Борд за доверие. Потребителите ще имат възможност и да изпращат сигнали за нарушения. Таксата за кандидатстване е 200 лева, а тази за поддръжка на сертификата също е 200 лева. Николов посочи, че знакът ще е за 1 година, след този срок трябва да се препотвърдят критериите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна