Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миодраг Миличевич: Оливер Иванович имаше богата политическа кариера не само в Косово, но и в региона

Оливер Иванович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зловещото убийство в Косово на местния сръбски политик Оливер Иванович охлади ентусиазма за ускоряване на евроинтеграцията не само на тази най-нова държава в региона, но и на всички кандидатки от Западните Балкани.

Кой беше Оливер Иванович? Защо беше смятан за толкова значима фигура? Какви са мотивите за елиминирането му? Дали и какво ще се промени в Косово, след като вече го няма?

Отговори на тези въпроси дават политически неутрални представители на косовските сърби и на косовските албанци. Миодраг Миличевич е изпълнителен директор на неправителствената организация "Актив" в Косовска Митровица, а Наим Рашити е на същата длъжност в мозъчния тръст "Изследователска група за Балканска политика" в Прищина.

Миодраг Миличевич познава много добре политиците в сръбската северна част на Косовска Митровица след 15 години работа в департамента за изборите на мисията в Косово на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа:

Оливер Иванович имаше богата политическа кариера не само в Косово, но и в региона. В един момент той бе държавен секретар за Косово и Метохия в правителството на Сърбия. Заради определени политически несъгласия след подписването на Брюкселското споразумение през 2013 година той продължи самостоятелна дейност чрез Гражданската инициатива "Сърбия, демокрация, справедливост“, което несъмнено доведе до това, че Оливер Иванович премина от властта към опозиционна дейност. Така се стигна до конфронтация между Оливер Иванович и неговата Гражданска инициатива от една страна и партията Сръбска листа, която официално бе подкрепена от Белград. Това бе основната причина за маргинализиране на политическата му дейност.

За "Хоризонт" Наим Рашити коментира:

Много дълго време независимо на какъв пост беше той беше политик, способен да спори, да преговаря и да влиза в контакт с албанските политици и международната общност. Демократ беше и политик, който можеше да се противопостави не само на албанците, но и на политиките на собственото си правителство. Не беше човек, който стриктно да изпълнява инструкциите на сръбското правителство, а те често се прилагат чрез местни олигарси и бандити в спорните части на Косово.

Цялото интервю с Миодраг Миличевич и Наим Рашити можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна