Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път България е партньорска страна на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин

Снимка: Messe Berlin GmbH

За първи път в историята на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна. Страната ни традиционно участва в това най-голямо изложение в света в областта на храните и земеделието, където освен тесните специалисти участват и политици, защото по време на "Зелената седмица" се подготвят и не малко политически решения в областта на земеделието.

Тази година панаирът привлече представители на медии от 70 страни. Очаква се до края му през изложбените палати да преминат половин милион посетители, които ще видят 65 национални щанда, представящи хранителната индустрия, земеделието и горското стопанство от цял свят.

В интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Ралф Петров, представител на Берлинския панаир за България, разказа:

Изложбените палати са в западната част на Берлин и когато Берлин беше разделен, въобще Европа беше разделена, Западен Берлин беше една своеобразна витрина на това какво се прави в Западна Европа. По време на Студената война "Зелената седмица" беше един инструмент да се покаже предимството на пазарната икономика. През тези години България не е участвала, но когато идват промените през 1989 година Министерството на земеделието активно участва всяка година.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселина Миланова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна