Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Акцизната информационна система е била манипулирана с цел укриване на ДДС, акцизи и мита

Снимка: БГНЕС

БСП твърди, че акцизната информационна система е била манипулирана с цел укриване на ДДС, акцизи и мита. От партията изнесоха данни, за които се твърди, че са от разсекретения доклад на ДАНС за дейността на системата по сигнал от 2015 година.

Социалистите показаха два разсекретени документа. Единият е справка от ДАНС по постановление на Софийска градска прокуратура от проверка по сигнал от членове на Българска газова и петролна асоциация, касаещ работата на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/. В документа се казва, че е споменато умишлено заличаване на данни с цел прикриване на незаконни действия.

Депутатът Иван Иванов цитира изводи на ДАНС:

Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители от Агенция "Митници" са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея.

Левицата представи и постановление на Прокуратурата, в което има отказ за образуване на досъдебно производство с мотиви:

Че операционната система и програмата БАЦИС, която се експлоатира от Агенция "Митници", са предварително пробити и не може да се установи кой, кога и защо е влизал в нея.

Иван Иванов коментира:

На практика от доклада на ДАНС и на Прокуратурата е видно, че ако едно лице, примерно аз, днеска тук имам паролата за достъп до тази система, с този телефон, ще изтрия примерно три ТИР-а с цигари и ще изляза от тази зала милионер.

Социалистите настояват да бъде разсекретен и протоколът от заседанието на Комисията за контрол върху приходните агенции, на което по думите им, главният прокурор е представил сериозни данни за контрабанда.

Утре на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисия ще бъдат изслушани финансовият министър Владислав Горанов и директора на Агенция "Митници" Георги Костов относно информация от ДАНС и прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система.

От ГЕРБ определиха като некоректни твърденията на БСП. Управляващите разпространиха пет доклада, два от които са от Агенция "Митници" до финансовия министър Владислав Горанов и от Горанов до премиера Бойко Борисов. В докладите се посочва, че през 2016 г. е имало, инцидент в начина на функциониране на модул "Измервателни устройства", който е довел до редица прекъсвания в предаването на данни. 

Не е посочено какви констатации са били направени след този инцидент, но се отбелязва, че са предприети незабавни мерки за повече сигурност при предаване на данните към цитирания модул. Финансовият министър Горанов е уверил премиера, че до края на април тази година ще бъде изградена система за защита от пробиви в системата на Агенция "Митници".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна