Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова - една година по-късно

| обновено на 22.01.18 в 13:32
Снимка: БТА


Днес се навършва една година от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент.

Дни след като пое поста, новият президент разпусна парламента, насрочи избори и назначи служебен кабинет. Радев и правителството му бяха критикувани от ГЕРБ заради кадруване, спиране на обществени поръчки и предложение за промени в изборното законодателство. Модернизацията на армията беше причина за тежки спорове между президента и новите управляващи, а острите реплики оставяха усещането за война между институциите. Публикувани бяха две стенограми от политическите консултации в президентството за фалита на КТБ от 2014 година. Паралелни бяха антикорупционните светове на президент и управляващи и след два Консултативни съвета за национална сигурност по темата Радев и ГЕРБ останаха на различни позиции, а президентът наложи вето на антикорупционния закон на мнозинството. Радев върна на депутатите още четири закона - за концесиите, за отбраната и за въоръжените сили, наложи вето върху текстове от Закона за опазване на околната среда и Закона за здравната каса.

Първата година от мандата на Румен Радев донесе повишаване на обществения авторитет на институцията и възстановяване на традиционно високите нива на доверие, с които президентската институция се ползва. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл“:

В края на 2017 година и началото на 2018 година Румен Радев се ползваше с устойчиви нива на доверие от около 60% от пълнолетните българи и недоверие сред около 30%, с което всъщност е най-одобряваната политическа фигура в страната и една от малкото политически фигури, които имат по-високо доверие в сравнение с недоверието. Основната опасност за обществения авторитет на Радев беше политическата битка с партия ГЕРБ, но данните, които "Галъп интернешънъл“ има всеки месец, показват, че дори значителна част сред привържениците на ГЕРБ подкрепят президентската институция.

Това, което е най-характерно за работата на президента и на институцията, е, че тя си възвърна или си изгради едно достойнство и уважение от страна на голяма част от обществото, каза пред "Хоризонт" социологът и политически анализатор проф. Александър Маринов:

Решителен е, държавник с гръбнак, с характер. Той нито веднъж не инициира противопоставяне, но и нито веднъж не преглътна опитите към него и към институцията да се държат по един неприемлив и невъзпитан начин.

Първата година от мандата на президента Радев бе период на неговата социализация към една напълно нова роля, която той трябваше да изиграе – не само ролята на държавен глава, но и ролята на политик, коментира за "Хоризонт" политологът Огнян Минчев:

Президентът Радев в определена степен успя да се приспособи към тази роля, но имаше сериозни проблеми, свързани с това, че малцина хора от неговия екип видимо успяха да му окажат такава подкрепа, която да му позволи да се адаптира към тази многозначима за страната роля. Той трябваше също така да поеме защитата на определени ангажименти, които е приел още преди да стане президент.

Очаква се на пресконференция тази седмица Румен Радев и Илияна Йотова да направят отчет за първата си година като президент и вицепрезидент. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна