Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Бабиш: Трябва промяна на Дъблинския регламент, който дава убежище на нелегални мигранти

| обновено на 22.01.18 в 15:25
Снимка: БГНЕС


Дъблинският регламент, който урежда даването на убежище на нелегални имигранти, трябва да бъде променен. Около това се обединиха премиерите на България и Чехия - Бойко Борисов и Андрей Бабиш. Бабиш е на официална визита в София.

Чешката република категорично иска промяна на Дъблинския регламент, каза Бабиш:

Квотите, които за съжаление са неефективни и разделят Европа. Необходим е компромис и консенсус. Ние трябва да имаме общо мнение за решаването на проблемите с миграцията. Те трябва да се решават извън Европа. 

Борисов очерта възможния компромис, по който ще работи България в рамките на ротационното си европредседателство:

Дъблинското споразумение не работи така, както искаме и не само разделя, буквално цепи Европа, а компромисът е да се затворят границите, да се влиза само през контролно пропускателните пунктове, да се изградят центрове за сигурност там, където няма - в Либия, в Турция. Аз считам, че и колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око да се грижим за жените, за децата, но в центрове за сигурност извън ЕСДа плащаме за това, колкото и да не ни се иска, центровете  по сигурност, изнесени извън ЕС да имат нормални условия за живот.

По думите на премиера Борисов, единомислие е изразено и за отношенията с Турция, които трябва да се нормализират:

Нормализирането на отношенията с Турция гарантират и по силно участие или по сигурно участие на самата Турция в НАТО, това са наши съседи и ние трябва да решим проблема с мигрантите на масата за преговори.

Двете страни нямат противоречия по вижданията за бъдещата кохезионна политика в Евросъюза.

Чешкият премиер подкрепи България за Шенген:

Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България, Румъния и Хърватия не са.

По темата "Брекзит" Борисов обясни, че сътрудничеството с Великобритания в сферата на сигурността е ключово и трябва да се запази:

Координираните действия между специалните служби и в сферата на борбата с тероризма, пранета на пари, миграцията и всичко останало, ние трябва да продължим с Великобритания, 100 процента да имаме необходимия обмен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна