Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Делчев: Темата за БАЦИС е изцяло неполитически въпрос, той е бизнес въпрос

Васко Начев: Пробивът в една система, каквато е БАЦИС, няма как да става без вътрешни хора

Андрей Делчев
Снимка: БГНЕС

За Петролната и газова асоциация въпроса с БАЦИС е изцяло неполитически въпрос, той е бизнес въпрос, тоест битките, които текат в парламента, не ни засягат. Засягат ни само като граждани. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация:

Ние като бизнес асоциация не подкрепяме нито едната, нито другата теза, свързана с БАЦИС. Изложили сме някакви аргументи преди 3-4 години, откакто е създадена системата БАЦИС имаме предложения по нея. Ще се радваме всичко да се изчисти и системата да работи перфектно.

Още през 2012 година, когато чрез обществена поръчка е възложено изработване на системата, част от функционалностите не работеха, за което уведомихме Агенция "Митници“, добави още Делчев:

През 2015 година, след като многократно сме се срещали с колегите от Агенция "Митници“, установихме, че има възможности да изчезват записи и да се манипулира системата, затова сигнализирахме главния прокурор. Ако системата не работи и има пропуски и по някаква причина те не се отстраняват, вероятно някое длъжностно лице не си върши работата.

Пробивът в една такава система, каквато е БАЦИС, няма как да става без вътрешни хора или на някакво ниско ниво на оперативност, отбеляза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев: Васко Начев

Говори се, че всички влизали с една и съща парола, а това звучи изключително несериозно. Дори в една обикновена складова програма, която притежава един едноличен търговец, има някакви права на достъп и ниво на контрол.

Цялото интервю с Андрей Делчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна