Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Гражданското сдружение "Боец" подадоха първия сигнал, за да тестват как работи новият антикорупционен орган

Г. Георгиев, "Боец": Антикорупционният закон е поредната имитация на действия

Създаде се поредният неработещ орган, като той може да бъде ползван като "бухалка" срещу тези, които имат дързостта да внасят някакви сигнали, смята Георгиев

Искаме да разобличим лицемерието на управляващите, за които този закон (Антикорупционният закон - бел. ред. ) и тази комисия (Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество) са голямата гордост и пред Европа, и пред българското общество. Това е тяхната гордост за борба с корупцията, но реално това е поредната имитация на някакви действия и на някаква дейност -  поредният неработещ орган, който единствено може да бъде ползван за репресии, като "бухалка" срещу тези, които се осмелят и имат дързостта да внасят някакви сигнали. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" Георги Георгиев, председател на Гражданското сдружение "Боец", откъдето са подали първия сигнал към новия антикорупционен орган, въпреки че той още се конституира и тепърва се очаква да заработи. Георгиев обаче изтъкна, че не е оптимист за това, че сигналът ще бъде разследван и ще доведе до разкриване на корупционни практики. Той разказа, че подаването на сигнала е направено като тест: 

Това наистина е тест от наша страна на системата и на самата комисия. Сигналът ни е във връзка с предишен наш сигнал от началото на 2016 година, когато бяха осветлени редица сделки на депутата Делян Пеевски, с които той придобива редица активи.  Искахме тогава от прокуратурата, сезирайки я,  да провери източниците за финансиране на тези сделки. И в своите отговори прокуратурата отказва да образува дори и предварителна проверка срещу него с аргумента, че през 2014-а година вече е бил ревизиран. Обжалвахме този отказ на прокуратурата с аргумента, че няма как през 2014-а да бъдат разследвани факти и обстоятелства, случили се към 2016-а.  През 2014 година той е собственик на стар Опел и депозит от няколко  десетки хиляди  лева, а към 2016 година вече знаем, че е собственик на активи за няколко десетки милиона лева  - официално декларирано. Това, което от "Боец" поискахме, е да бъдат проверени източниците на тези средства, аргументира се Георгиев, който смята, че сигналът ще попадне в омагьосан кръг, а това, което може да направи комисията по новия закон, е да го разгледа и да го предаде отново на прокуратурата: 

Да го предаде отново на същата прокуратура и на същия Инспекторат към ВСС, който също сезирахме заради отказа на магистратите да разгледат нашия сигнал  - тоест нищо ново реално.

И по закона така е заложено - нищо да не се случи. Няма как прокуратурата сега да каже: "Да, ние преди две години разпънахме чадър над Пеевски, но сега ще свием чадъра и ще го разследваме."


Според Георгиев, предложеният от социалистическата партия вариант също не би направил антикорупционния орган работещ. Единственият начин, по който той може да проработи, е да се изгради по румънски модел, смята председателят на Сдружение "Боец" : Прословутият румънски модел - абсолютно независим орган, който да има и разследващи функции, да може да повдига обвинения, да конфискува имущество и така нататък.

Запис на цялото интервю с председателя на Гражданското сдружение "Боец" Георги Георгиев чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна