Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов уволнява шефката на Държавната агенция за закрила на детето

Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. Цитираните мотиви са непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Временно агенцията ще се оглавява от досегашния заместник-председател д-р Валентин Димитров. Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на Агенцията за закрилата на детето и по-специално на наблюдението и контрола върху специализираните институции за отглеждане на деца.

Кметът на Габрово е получил сигнал за насилие над подрастващи и конфликт между служителите и ръководството на Дома за деца с увреждания. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова. Сигналът е бил базиран на проверка на нейната служба, за която са били информирани и останалите отговорни институции: 

Екип на омбудсмана през декември, на 16-и и 17-и, беше на място в Габрово и е сигнализирал всъщност всички институции - Отдела за закрила на детето, Регионалната служба по социално подпомагане, кмета на Габрово, общинските отдели, местното РПУ за твърденията, че има освен пререкания и конфликт между хората в персонала, но и насилие над деца.

Манолова посочи, че след тяхната проверка прокуратурата се е самосезирала по случая.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна