Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потресаващо насилие в дом за деца и младежи с увреждания в Габрово

Видеоклипове показват как служители в дом за деца и младежи с увреждания "Хризантема“ заплашват и удрят настанените. Кадрите са заснемани в продължение на две години, но чак вчера станаха достояние на медиите, заради междуличностен конфликт между персонала.

Крясъци, обидни думи, заплахи и плесници – това се вижда на видеоклиповете, заснети в един от двата центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Габрово. В жилището в квартал "Трендафил“ се отглеждат десет деца, повечето непълнолетни. Грижата за тях е 24 часа, седем дни в седмицата и е поверена на 13 души персонал.

Това насилие е шокиращо и по никакъв начин не мога да си го обясня. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" кметът на Габрово Таня Христова:

За мен това е недопустимо поведение както на ръководителя на дома, който е допуснал подобно отношение на персонала към децата, така и на самия персонал. Най-сериозното е, че тези сигнали са били прикривани и при мен пристигнаха по повод поискано обяснение от ръководителя на услугата.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева и интервю с Таня Христова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна