Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР празнува 83-ти рожден ден

Александър Велев: Няма заплаха за качествената журналистика и свободата на словото в БНР

Днес ще бъдат връчени за 18-и пореден път годишните награди "Сирак Скитник"

| обновено на 25.01.18 в 11:33
Снимка: БГНЕС

Българското национално радио навърши 83 години. През 1935 година цар Борис III издава указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

До 2002 г. празникът се отбелязва на 7-и май, когато е Денят на радиото и телевизията, а след това с решение на Управителния съвет на обществената медия датата 25-и януари е приета за Ден на Българското национално радио.

Радиото в България обаче води своето начало от 1929 година, каза в интервю за „Преди всички“ генералният директор на БНР Александър Велев:

В предишния ми мандат от 1998 до 2001 година ние издирихме този царски указ и тогава преценихме, че 25 май е нещо като деня на раждане на Радиото. Колегите в Европа отбелязват деня, в който е започнало излъчването въобще, а това за нас е 1929 година, така че е спорно дали Радиото е на 83 години или на 89 години. Може би трябва и ние да се приравним към колегите си в Европа, които считат за начало на радиото - първото излъчване в ефир.

Общественото радио трябва да бъде в пулса на обществото. БНР се вслушва в своята аудитория и се пренастройва според нейните изисквани, заяви Александър Велев:

Що се отнася до „Хоризонт“, ние направихме едно много мащабно проучване на аудиторията - за онова, което аудиторията иска да чуе от нас и постепенно настройваме програмите си към това, което искат слушателите. Функцията на общественото радио – трябва да е в пулса на обществото, трябва да чува онова, което се случва, да бъде в дневния ред на обществото, да разисква и да разяснява темите, каза той и посочи като пример дебата за Истанбулската конвенция.

Велев подчерта, че БНР, като обществена медия, не си мълчи за нищо. Той заяви още, че заплаха за качествената журналистика и свободата на словото в Радиото няма:

Радиото е Старата къща действително и се отличава от много от медиите в страната с това, че има традиция, с това, че има школа, че има много добри журналисти, че изгражда нови кадри и държи на качеството и на достоверността. Това е нещото, което ние имаме безспорно и което се стремим да запазваме, за да имаме доверието на слушателите.

83-тия си рожден ден Радиото ще отбележи с нова платформа - BNR play и с достъп до звуковото съдържание на архивите на Радиото. Платформата дава възможност слушателите сами да избират аудио и визуално съдържание, селектирано от новинарските и публицистични предавания на всички програми на БНР. 

Днес ще бъдат връчени за пореден път годишните награди "Сирак Скитник", които носят името на първия директор на Радио София. Церемонията ще започне в 19.15 ч. в Първо студио на БНР с участието на Детския радиохор, под диригентството на Венеция Караманова. Ще бъдат раздадени още награди за радиожурналистика, за радиопредаване и "Златен глас" - в памет на журналиста Надежда Дженева.

Концертът ще бъде предаван на живо по Програма "Хоризонт" и по Радио "Бинар".

Цялото интервю на Лора Търколева с генералния директор на БНР Александър Велев можете да чуете от звуковия файл. 

От втория звуков файл можете да чуете говорителите на БНР от миналото, ориентировъчната година от архива ни е 1960-а, а датата на излъчване е 25 януари. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени