Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната мрежа за децата подкрепя искането за отстраняване на Офелия Кънева

Елка Налбантова
Снимка: napg.eu

Премиерът Бойко Борисов внесе вчера предложение за отстраняване на Офелия Кънева от длъжността председател на Държавната агенция за закрила на детето. За временно изпълняващ длъжността е определен д-р Валентин Димитров, заместник-председател на ДАЗД.

Министър-председателят разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето. Мотивът е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Това не е случай само в Габрово. През последните години се забелязват много такива случаи на пренасяне на стария модел на отношения към тези деца в новите форми на грижа, каза Елка Налбантова, програмен директор на Националната мрежа за децата, в интервю за „Преди всички“. Тя заяви, че подкрепят освобождаването на Офелия Кънева от длъжност:

Ние направихме анализ на работата на ДАЗД, която обсъждахме на УС на мрежата през тази седмица и щяхме да искаме подобен ход от най-високо ниво, тъй като наблюдаваме едно изчерпване на ефективността на ДАЗД да лидерства политиките за изпълнение на детските права в страната, както и това, което ние очакваме, да започне да конструира междуведомствени взаимоотношения така, че да се случват добри неща за децата и за техните семейства. Ние подкрепяме тази промяна, която беше направена.

Трябва да се инвестира не само в това, което беше направено до този момент – затварянето на големите институции и Офелия Къневапреместването на децата в приемна грижа, подкрепа на биологичните семейства да се грижат за децата си, каза Налбантова и допълни:

Също така трябва да се инвестира в хората, които работят в новите услуги, които подменят старите институции. В противен случай те се изправят пред същия феномен на дехуманизиране на грижата, включително и форми на насилие над децата, за да могат да се справят с тях, което се вижда и във видеото.

В позицията, която Национална мрежа за децата през 2015 година внесе към тогава министър Калфин, едно от нещата, които препоръчваме, е точно инвестиране в хората, които работят с децата и семействата. Всички знаем обаче, че издръжката на един такъв център от семеен тип не позволява инвестирането в хората. Издръжката на един такъв дом не позволява и да си завъртиш персонала на 24 часа, да има достатъчно персонал вътре, да има единен подход към децата… Това сега са просто хора, които отиват, сменят се в живота на децата, както беше и преди това в институциите, и няма този индивидуален подход и излизане от анонимността на грижата, който трябва да бъде направен като следваща крачка, да се предизвика промяна в практиката на тези центрове.  

Цялото интервю на Лора Търколева с Елка Налбантова можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна