Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Константинова: Радиото е модерно, то съумя да не се превърне в музейна вещ

| обновено на 25.01.18 в 14:52
Снимка: БНР

Радиото в момента е модерно, то съумя да не се превърне в музейна вещ. Радиото е живо, то е силно, то поддържа връзката с хората, но понякога е твърде бъбриво. Това заяви в предаването „12+3“ Райна Константинова, която е била ръководител на Департамента за радио в Европейския съюз за радио и телевизия повече от 10 години.

БНР, на фона на 5000 канала, колкото има в Европа, и на 76 страни-членки на Европейския съюз за радио и телевизия, стои добре. То тръгна малко бавно и тромаво, учеше се в движение, но се оказа много добър ученик. За много кратко време, стъпвайки върху традициите, върху този богат опит, който има, радиото напредна много. То в момента има много силни позиции в различните органи на организацията. Не случайно много от тях избират София и домакинството на БНР, за да провеждат своите срещи и конференции и да обменят опит.

Радиото стои стабилно на фона на интернет и социалните мрежи, каза Константинова и обясни, че Българското национално радио носи сигурността, че информацията е вярна, а събеседниците са добре избрани.

Конкуренцията със социалните медии е огромна. Сигурна съм, че от тази нарастваща спирала на конкуренция, в крайна сметка Радиото отново ще се възползва.

Райна Константинова, която е председател на Обществения съвет на БНР, обясни задачите му: Преди всичко един независим външен поглед към стратегията и тактиката на Радиото. Ние не се намесваме в програмите, нито даваме съвети. Това са 9 души, хора от различни области с опит и познания за Радиото, които добронамерено и критично обсъждат именно стратегии, тактики, общия поглед на Радиото, накъде трябва да върви, как да се справи с големите проблеми – финансиране, конкуренция и т.н. Ние определяме и наградите „Сирак Скитник“, които тази вечер ще бъдат връчени. И тази година имаше спорове за наградата. Всички колеги подхождат много отговорно към тази задача и в крайна сметка постигнахме единодушие.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна