Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Михайлов: Проблемът с общинските болници не може да бъде заметен под килима

Големите градове не са витрината на българското здравеопазване, казва депутатът от левицата

Георги Михайлов
Снимка: БНТ

Големите градове, където е концентрирано около 40% от населението, изобщо не са витрина на българското здравеопазване, заяви в интервю за предаването "Преди всички" проф. Георги Михайлов, депутат от БСП и член на парламентарната здравна комисия. Той коментира отложеното обсъждане по питане на левицата за Стратегията за запазване и развитие на общинските болници заради отсъствие на здравния министър от страната. Дебатът ще се проведе идната седмица, съобщи Михайлов.

Този проблем стои от години и не се решава от години. Реформа в последните години не можем да кажем, че има. Единствената сериозна реформа в българското здравеопазване се случи преди 20 години и тя практически не беше завършена, обобщи проф. Михайлов:

Общинските болници лекуват около 2 млн. от жителите на страната, но тези два милиона са в трудно достъпни райони, отдалечени от големите градове райони, с население с относително ниски доходи, много голяма част от населението, които не са здравноосигурени… И поради това, че те обслужват доста голяма част от неосигурените граждани, които са социално слаби, поради това, че при тези болници не е възможно да се свият по чисто технологични причини т.нар. "скъпо струващи клинични пътеки", те непрекъснато трупат задължения. А всичко това се е вкоренило и в цялата конструкция на финансирането на здравната система, която не е мръднала напред повече от десет години.

Михайлов припомни позицията на БСП за надпартиен и професионален разговор за нов модел на здравеопазване, както и предложението някои от настоящите проблеми да бъдат частично, палиативно решени през бюджета:

Да бъдат насочени целево около 40 млн. лева в бюджета на Министерството на здравеопазването и те да бъдат използвани, за да се получи глътка въздух за тези общински болници. Но това не се прие. Нещата стоят в една много сериозна патова ситуация. Задължение на Министерството на здравеопазването и на правителството е да намерят възможност, тъй като тези болници действително в разстояние на следващите няколко месеца буквално ще трябва да затворят врати. /…/ Проблемите на здравеопазването не просто чукат на вратата, те влизат през отворената врата и искат своето решение. Общинските болници са само една част от тежкия пъзел на здравеопазването.

Михайлов прогнозира, че ако през следващите седмици проблемът не бъде решен, социалното напрежение в районите, застрашени от затваряне на болници, значително ще нарасне. Запитан не се ли опасява, че темата може да "прегори" под напора на други спорни въпроси, като Истанбулската конвенция например, Михайлов отговори:

Няма как да прегори. Няма как болници, които ще фалират и ще лишат от своята дейност региони на страната, да останат извън полезрението на държавата и на обществото. Това неминуемо ще повиши градуса на напрежението. Това не може да се случи. Ако някой си въобразява, че проблемът може да бъде заметен под килима, много горчиво ще се излъже.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна